Saborna crkvi Svete Trojice

Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

Prvu večer manifestacije publika je imala priliku slušati koncert gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.
Kultura / Flash | 01. 09. 2022. u 20:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna kulturna manifestacija "Šantićeve večeri poezije" svečano je otvorena u četvrtak navečer u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru. 

Nakon otvaranja upriličena je svečana akademija povodom 120. godišnjice SPKD Prosvjeta - Gradski odbor Mostar, kao i koncert gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Predsjednica mostarske Prosvjete Sanja Bjelica Šagovnović u svom obraćanju istakla je kako je Prosvjeta najznačajnije nacionalno društvo te da mostarski odbor ima zaista bogatu povijest i ostavštinu.

"Mostarski kulturni, nacionalni i vjerski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba i Srpske pravoslavne crkve, Prosvjete i Gusala. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti", kazala je Bjelica.

Naglasila je kako su Šantićeve večeri poezije odavno nadišle samo pjesničke večeri te postale istaknuta manifestacija kulture.

Foto: Bljesak.info / Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

"Stoga se i večeras posebno prisjećamo našeg dragog pjesnika koji je neizmjerno volio svoj Mostar i opjevao ga na najljepši mogući način. Zato hvala što ste učinili da su Šantićeve večeri mjesto susreta i prijateljstva, hvala vam što kroz Šantićeve večeri gradimo mostove u Mostaru, ali i mostove s drugim gradovima poput Banje Luke, Novog Sada, Sarajeva, Trebinja i mnogih drugih. Šantić je znao da je Mostar poseban grad i da ima svijetlu budućnost i zato nam je zapisao antologijske stihove 'Ostajte ovdje' - poručila je Bjelica Šagovnović.

Prije svečanog otvaranja, kojem su prisustvovali brojni gosti i dužnosnici, na pravoslavnom groblju Bjelušine održan je pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća.

Foto: Bljesak.info / Cvijeće za Šantića
Foto: Bljesak.info / Cvijeće za Šantića
Foto: Bljesak.info / Cvijeće za Šantića

Ovogodišnja manifestacija, koju organiziraju SPКD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i SPКUD "Gusle", trajat će deset dana, a na programu će se naći koncerti, pjesničke i književne večeri te izložbe.

Manifestacija se nastavlja u petak, 2. rujna, kada će s početkom u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana poetska večer u suradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” na kojem će svoje stvaralaštvo predstaviti književnici Nenad Šaponja, Perica Milutin i Zoran Đerić.

Istu večer u 20 sati na istoj lokaciji glumac Srpskog narodnog pozorišta Grigorije Jakišić izvest će monodramu "Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću".

Foto: Bljesak.info / Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

U ponedjeljak, 5. rujna, u OКC-u "Abrašević" bit će upriličen poetski kabare književnika Marka Tomaša. U muzičkom dijelu nastupit će vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

U utorak, 6. rujna, u 19 sati u dvorištu Instituta "Junuz Emre" održat će se poetsko-muzičko večer "Posestrime Aleksi" u kojoj sudjeluju autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinje dr Hilal Кarafan (Istanbul), Elvira Кujović (Novi Pazar), Milica Jeftimijević Lilić (Beograd), Jovanka Stojčinović-Nikolić (Doboj), Olgica Cice (Trebinje), Zdravka Babić (Bileća), profesori muzike Amra Dugalić (Mostar) i RadmilaPešut (Mostar), te glumac Igor Gudelj (Trebinje).

Foto: Bljesak.info / Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

Manifestacija se nastavlja u srijedu, 7. rujna, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljanjem izabranih djela Svetozara Ćorovića u suradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske. Promotori su Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, i Ljiljana Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Foto: Bljesak.info / Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

U četvrtak, 8. rujna, u Vladičanskom dvoru s početkom u 19 sati bit će predstavljena sabrana djela akademika Danila Marića. U programu sudjeluju promotori: Safet Sarić i Zlatko Serdarević (Mostar), Ranko Pavlović (Banja Luka), Dragica Braunštan (Toronto), Dimitrije Janičić (Beograd), Ilija Šaula (Filadelfija). U muzičkom dijelu nastupit će Tijana Bašić i Marija Raspudić.

Manifestacija se u petak, 9. rujna, seli u manastir Žitomislić, gdje će u 19 sati biti otvorena izložba "Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom" u saradnji s Muzejom Hercegovine Trebinje.

103. Šantievve večeri poezije završavaju se u Nevesinju u 10. rujna. U Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" u 19 sati održat će se kulturni program pod nazivom "Nevesinje - druga Šantićeva kuća" u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja, najavili su iz SPКD "Prosvjeta" GO Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close