Pod otvorenim nebom

Marko Jakovljević: Mostar Sevdah Reunion nastavlja spektaklom na Kaštelu Pula

"Nastupiti na Kaštelu u Puli je za nas zaista posebno! Nakon nedavnih nastupa u Slavoniji ponovno se vraćamo u Hrvatsku gdje ćemo publici predstaviti svoje nove pjevače , ali i neke tradicionalne skladbe u modernijem ruhu.
Kultura / Flash | 29. 07. 2018. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza uspješnih koncerata tijekom ljeta u Austriji, Sloveniji, Srbiji, BiH, Turskoj, Mostar Sevdah Reunion se vraćaju u Hrvatsku gdje na Kaštelu Pula 30. srpnja u 21.30 sati pripremaju novi jedinstveni koncert pod otvorenim nebom.

Njihova sposobnost da sevdalinke i romsku glazbu uspješno asimiliraju sa  latino, jazz, country i funk glazbenim izričajima, te da na koncertu publiku drži na nogama zainteresiranom i raspjevanom kroz cijeli repertoar uz spontane instrumentalne improvizacije je dovoljno da njihov nastup nipošto ne želite propustiti.

Mostar Sevdah Reunion - KAŠTEL- Pula

null

U razgovoru sa magistrom glazbe, skladateljem i basistom benda Markom Jakovljevićem Dnevni list saznaje da  MSR nastavljaju u svom stilu predstavljanja novih vokalnih osvježenja ali i daljnjim koncertnim aktivnostima.

Možete nam reći kakav koncert slušatelji mogu očekivati u Puli?

"Nastupiti na Kaštelu u Puli je za nas zaista posebno! Nakon nedavnih nastupa u Slavoniji ponovno se vraćamo u Hrvatsku gdje ćemo publici predstaviti  svoje nove pjevače , ali i neke tradicionalne skladbe u modernijem ruhu.

Nastup u Puli kao nastavak ljetnih koncertnih aktivnosti?

Najava naših ljetnih nastupa bio je singl za koji smo snimili video uradak "Srdo moja", tradicionalna sevdalinka koju možete poslušati na youtube kanalu  a mogu reći da smo ovog ljeta koncertno bili iznimno aktivni te smo nastupali u Istanbulu, Grazu, Koperu, Osijeku i drugim gradovima. Nastup u Puli je nastavak naše ljetne turneje nakon kojeg se okrećemo daljnjim gostovanjima u Crnoj Gori i Sloveniji.

Primijetili smo da je bend dobio neke nove članove?

Da, jedna od osobitosti benda jeste da uvijek voli dati priliku novim i kvalitetnim glazbenicima tako da smo dobili dva nova člana u obliku vokala a to su izvrsni Milutin Sretenović Sreta i Antonija Batinić. Pored njih tu su Gabrijel Prusina- klavir, Sandi Duraković - gitara, Mišo Petrović- gitara, Senad Trnovac- bubanj, Vanja Radoja-violina, Dragi Šestić kao menadžer.

 Nedavno ste objavili i novi album?

Na novom albumu smo ostvarili veoma kvalitetnu suradnju sa Sretom i album nosi ime „The balkan autumn“, a izdavač je label „Snail Records“ iz Nizozemske. Mogu reći da smo iznimno zadovoljni sa materijalom koji smo uspijeli zvučno zabilježiti. Proces snimanja naših albuma je izrazito spontan i glazba zvuči mnogo iskrenije jer joj ne prilazimo sa ustaljenog uvježbanog načina audio zapisa tako da sve radimo kada se spustimo u studio u intimi crpeći i bilježeći onu sirovu, prvu, iskrenu energiju koju glazbenici najviše

vole i cijene. Osim obrada tradicionalnih i starogradskih numera ovog puta tu su i Sretine autorske skladbe koje smo aranžirali u svome stilu, a kao prvi singl kojim smo najavili album i uradili video je skladba „Daj mi bože krila“ za koju je Sreta napisao tekst, a inače se radi o tradicionalnoj romskoj skladbi poznatoj kao „Sajbija“.

Da li pored obveza koje imate sa MSR  imate vremena i za bavljenje glazbom u drugim  bendovima i projektima?

Pokušavam koliko je to moguće u našem okruženju glazbeno biti što aktivniji. Mislim da je iznimno bitno da djeca koju podučavam vide da se bavim živom glazbom kroz koncerte ali i skladanje  kako učenici u Osnovnoj Glazbenoj Školi Ljubuški gdje sam djelatan tako i studenti sa kojima radim na FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.

„Pored MSR-a aktivan sam u nastupima sa Sanelom Marićem Marom i bendom u promociji nedavno objavljenog albuma „Kovilje“ koji je jedan izniman materijal u čiji smo nastanak uložili mnogo energije, te aktivno surađujem sa dirigentom Damirom Bunozom i  Simfonijskim orkestrom Mostar, glumcem Ivom Krešićem i brojnim mladim umjetnicima. Pored svega toga stignem raditi i glazbu za filmove, monodrame i predstave što me kao glazbenika u stvaralačkom smislu posebno ispunjava, te mi omogućuje maksimalnu ekspresiju vlastite vizije glazbe“, kazao je Jakovljevićem za Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close