Poziv Mostarcima

Veliki jubilej: Šantićeve večeri poezije moraju biti mjesto susreta

"Ovaj veliki jubilej svjedoči o značaju društva, koje ostvaruje veliku ulogu u očuvanju i razvoju kulture, pismenosti i duhovnosti srpskog naroda od 1902. godine do danas", istaknula je Bjelica Šagovnović.
Kultura / Flash | 30. 08. 2022. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Šantićeve večeri poezije moraju biti mjesto susreta, mjesto tradicije, mjesto druženja i pozivamo sve Mostarke i Mostarce da se družimo i uživamo", kazala je predsjednica SPKD ''Prosvjeta'' Sanja Bjelica Šagovnović na konferenciji za medije povodom manifestacije ''103. Šantićeve večeri poezije''.

Naime, ''103. Šantićeve večeri poezije'' ove godine bit će organizirane od 1. do 10. rujna, a svečano otvaranje rezervirano je za 1. rujna u Sabornoj crkvi Svete Trojice.

Veliki jubilej 

"Ovaj veliki jubilej svjedoči o značaju društva, koje ostvaruje veliku ulogu u očuvanju i razvoju kulture, pismenosti i duhovnosti srpskog naroda od 1902. godine do danas", istaknula je Bjelica Šagovnović.

Podsjetila je kako uz manifestaciju ''103. Šantićeve večeri poezije", SPKD ''Prosvjeta'' održava i svečanu akademiju povodom 120 godina postojanja.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije povodom manifestacije 

''To je veliki jubilej za naše društvo i nije bilo ljepšeg povoda da svečanu akademiju i taj jubilej obilježimo u sklopu Šantićevih večeri poezije, imajući u vidu da je upravo Aleksa Šantić bio prvi predsjednik mostarskog odbora Prosvjete koji je osnovan 1. rujna 1902. godine u staroj školi pod košćelom nadomak Sabornog hrama", naglasila je Bjelica Šagovnović pa nastavila: 

"Prosvjeta je kroz duže od stoljeća gašena i obnavljana, pa tako i mostarska, a mostarski odbor je kroz povijesti ostavio značajne rezultate i postao je simbol grada Mostara, kao i same Šantićeve večeri poezije. Danas je mostarski odbor Prosvjete jedan od najznačajnijih odbora, imamo projekte i rezultate sa kojima se s ponosom možemo pohvaliti, poput škole srpskog jezika, povijesti i kulture, stipendija Vladimir Ćorović koja je izrasla u najveći stipendijski fond u Hercegovini po broju stipendista". 

Ovogodišnja manifestacija trajat će deset dana, a na njoj će se naći bogat program, poput pjesničkih večeri, izložbi i koncerata.

Tradicija koja nije prekinuta 

Kako ističu organizatori, sudionici ovogodišnje manifestacije dolaze iz raznih gradova iz BiH i regije - od Novog Sada, Istanbula, Njemačke, SAD-a, što potvrđuje mađunarodni karakter manifestacije, a tu su i Mostarci, poput Marka Tomaša, Danila Marića...

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije povodom manifestacije 

"Kroz Šantićeve večeri poezije ostvarili smo suradnju s mnogim kulturnim institucijama, kako u Mostaru, tako i u RS i Srbiji, pa nam tako dolazi Narodno pozorište RS koji će donijeti koncert gudačkog orkestra na svečanom otvaranju, a tu je suradnja s knjižnicama, muzejima...", ispričala je Bjelica Šagovnović.

Ovogodišnja manifestacija bit će održana na više lokacija, od Žitomislića, preko instituta Yunus Emre, OKC Abrašević, a građani će imati priliku podsjetiti se na neke od Šantićevih suvremenika poput Jovana Dučića i Svetozara Ćorovića.

Paroh Duško Kojić, član UO Prosvjete i rukovoditelj Prosvjetine škole pozvao je građane Mostara, ali i susjede da budu njihovi gosti.

"Zaista je suvišno pričati koliko Aleksa Šantić znači Mostaru jer kao jedan od prvih predsjednika Prosvjete zadužio nas je da organiziramo ovaj događaj. Kroz sve te godine dolazilo je do pomirenja, nesreća u svijetu, svega što je negativno utjecalo i na život i kulturu, ali tradicija nije prekinuta. Možemo biti ponosni jer u protekle dvije godine, kada nas je pogodila bolest koja je cijelom svijetu nanijela štetu, mi smo uspjeli održati Šantićeve večeri poezije i ne prekinuti tradiciju", naglasio je paroh Kojić.

On je naglasio kako će i ove godine zadnja večer biti održana u Nevesinju jer je "Nevesinje Šantićeva druga kuća".

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije povodom manifestacije 
Kopirati
Drag cursor here to close