Film koji ne ostavlja ravnodušnim

Uspjeh filma "Zvuk slobode" jasan je dokaz da se istina ne može sakriti

Kultura / Film TV | 24. 07. 2023. u 09:50 Z.S. | Bljesak.info
Sound of Freedom - Official Trailer (2023)

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih tjedana svjedočimo zanimljivom fenomenu koji je zadesio kinematografski svijet. Riječ je slučaju Barbenheimer (ponegdje nazvan Barbienheimer), intenetskom fenomenu koji sjajno opisuje gungulu koja je nastala nakon odluke da će dva isprva potpuno različita filma u distribuciju krenuti istoga dana, u petak, 21. srpnja.

Barbie vs. Oppenheimer, neočekivani je sraz čiji ćemo rezultat napokon saznati krajem ovog tjedna. Ostaje vidjeti hoće li više gledatelja privući imaginarna priča o najpoznatijoj lutki svih vremena ili ekranizacija životnog puta znanstvenika čiji je rad uvelike promijenio svjetsku povijest.

Ako se nas pita ovaj duel je sasvim nepotreban, jer ćemo s velikom znatiželjom pogledati oba naslova, no sasvim nam je jasno kako je njegovo potenciranje uvelike pridonijelo i interesu šire javnosti za oba naslova, prenosi Journal.hr.

No, u pozadini ovog filmskog duela odigrava se još jedna zanimljiva priča – priča o neočekivanom naslovu koji bi i znanstveniku i lutkici mogao pomrsiti planove.

Riječ je o filmu Sound of Freedom, čiji scenarij i režiju potpisuje Alejandro Monteverde, dok su glavne uloge povjerene Jimu Caviezelu, Miri Sorvino i Billieju Campu. Radnja filma temeljena je na potresnoj, istinitoj priči o trgovini djecom.

Kroz nešto više od dva sata filma pratimo nastojanja bivšeg američkog vladinog agenta u samoinicijativnoj misiji spašavanja stotina djece od seksualnog ropstva. Put ga odvodi duboko u kolumbijsku džunglu, gdje stavlja svoj život na kocku kako bi spasio nevine žrtve.

Sjajne reakcije publike

Premda u medijima nije dobio ni upola prostora kao Barbie ili Oppenheimer, film je naišao na veliki odaziv publike te istovremeno stekao niz pozitivnih kritika. O tome svjedoči i trenutni stopostotni rezultat koji drži na stranici Rotten Tomatoes, omiljenoj platformi brojnih filmofila. Nakon premijere, koja je održana 4.srpnja, film je zasjeo na prvo mjesto američkog box officea, ostavivši za sobom novi nastavak filma o Indiani Jonesu.

Zanimljivo, Sound of Freedom je izvorno nastao u produkciji studija 20th Century Fox te je dovršen 2018. godine, no odbačen je nakon što je studio preuzet od strane Disneyja. Drugu priliku dobio je zahvaljujući distributeru Angel Studios, poznatom po ostvarenjima religiozne tematike. U međuvremenu su njegovu distribuciju odbile i poznate streaming platforme Netflix i Amazon prime, smatrajući kako nije prikladan za njihov sadržaj.

Film koji ne ostavlja ravnodušnim

Šokantno, razarajuće, potresno, mučno…. samo su neki od opisa koji se vezuju uz iskustvo gledanja filma Sound of Freedom. Sirove scene mnoge su nagnale da projekciju napuste suznih očiju, ipak istovremeno su u njima osjetili zahvalnost što prikazani kadrovi nisu njihova životna priča. No, itekako su svjesni kako bi mogla biti, te spremno napominju kako je važna aktualizacija obrađene teme.

Filmski kritičari su mu ipak pronašli pokoju manu, okarakteriziravši ga kao solidan triler čijem gledanju valja pristupiti bez religioznih i političkih konotacija. Trenutno nije poznat datum kada bi Sound of Freedom mogao stići u domaća kina, no njegova svjetska distribucija je najavljena za rujan.

Caviezel: "Sound of Freedom" je najbolji film koji sam snimio nakon Pasije

Filmska publika poznaje glumca Jima Caviezela po njegovim kultnim nastupima u filmovima kao što su "Pasija" i "Grof Monte Cristo". Njegov najnoviji film, "Sound of Freedom", koji je Angel Studios u kinima diljem zemlje počeo prikazivati 4. srpnja, smatra, među njegovim najboljim ulogama, javlja CNA.

Caviezel glumi agenta domovinske sigurnosti Tima Ballarda koji, nakon što je spasio dječaka od trgovaca ljudima, saznaje da je dječakova sestra još uvijek zarobljena. On daje otkaz na poslu i riskira svoj život dok kreće na opasno putovanje kroz kolumbijsku džunglu kako bi spasio djevojčicu.

Godine 2013., Ballard i brojni bivši vladini operativci napustili su svoje poslove kako bi osnovali Operation Underground Railroad (OUR), koja radi diljem svijeta i u suradnji s policijom spašava djecu od ropstva i izrabljivanja.

Caviezel je razgovarao s CNA o nadolazećem filmu, utjecaju koji je imao na njega i efektu za koji se nada da će imati na druge.

Uspjeh filma "Zvuk slobode" jasan je dokaz da se istina ne može sakriti

Meksički aktivist i redatelj Eduardo Verástegui rekao je kako uspjeh svog filma "Zvuk slobode", koji se u američkim kinima prikazuje od 4. srpnja, smatra čudom.

Verástegui je objasnio zašto vjeruje da je to tako. “Mnoga su nam vrata bila zatvorena tijekom ovih godina; Disney, Netflix, Amazon i druge distributerske kuće rekle su: ‘Ne, ovaj film nije za nas, nitko ne želi gledati film o trgovini djecom’, tvrdili su. Suočeni s tim odbijanjima, imali smo dvije mogućnosti: odustati i predati se ili – kada je u pitanju spašavanje života – ne odustati, nastaviti i ustrajati koliko god je potrebno.”

“Konačno, nakon osam godina uloženih u oživljavanje ‘Sound of Freedom’, distributer Angel Studios pojavljuje se u državi Utah, u gradu Provo, zainteresiran da nam pomogne u distribuciji filma. Pet dana kasnije već smo potpisali ugovor. Tri mjeseca kasnije – čudo! Četvrtoga srpnja, na Dan neovisnosti Sjedinjenih Država, film je u kinima i zauzima prvo mjesto na kino blagajnama, potresajući savjest i srce zemlje koja se smatra vodećim svjetskim potrošačem materijala koji uključuju dječju prostituciju.”

“A pokret za slobodu već je činjenica, on je u tijeku, i raste bez prestanka; nitko to ne može zaustaviti. To je čudo: da u svijetu laži i napada istina probija put, zauzima prvo mjesto, zahvaljujući čemu će mnogi životi biti spašeni. Jer u vremenima sveopće laži, govorio je Orwell, govoriti istinu predstavlja revolucionarni čin”, dodaje Verástegui.

Po mišljenju redatelja, ovaj film je revolucionarni čin.

Milijuni djece bivaju porobljeni, potčinjeni, oštećeni u najdubljem i najdragocjenijem dijelu svoga bića danas, upravo sada. Trgovina ljudima je vrlo stvarna, seksualno iskorištavanje djece svakodnevna je grozota, ali je također realno da kažemo ‘Dosta je!’ Prema podacima IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije), ILO-a (Međunarodne organizacije rada) i Walk Free Foundation, postoji više od 50 milijuna porobljenih ljudi u svijetu! Živimo u trenutku ljudske povijesti s najvećim brojem robova… I ne možemo šutjeti.”

Zašto je baš 4. srpnja odabran za premijeru?

Verástegui je istaknuo da 4. srpnja, Dan neovisnosti u Sjedinjenim Državama, nije slučajno odabran: “To je dan slobode, dan koji poziva na savjest i odgovornost, vrlo značajan dan. Morao je biti taj dan. To je dio poruke koju šaljemo.”

“Bili smo potpuno svjesni da je to izazovan datum, jer ćemo se natjecati s velikim produkcijama i ulaganjima većima od 300 milijuna dolara i s proračunima koji samo za oglašavanje prelaze 100 milijuna dolara.”

“Ali također smo znali da imamo snažnu poruku i produkciju punu umjetnosti i utjecaja. Pa smo odlučili uskočiti. I sada vidite, riskirali smo i uspjeli,” rekao je producent.

Unatoč tome što se prikazuje u samo 2600 kina, "Zvuk slobode" uspio je nadmašiti "Indianu Jonesa", koji je na dan otvaranja bio prikazan u 4600 kina, prenosi HKM.hr. Prvoga dana prikazivanja "Zvuk slobode" zaradio je 14 milijuna dolara, dok je Disneyev film o Indiani Jonesu, s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, zaradio 11 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close