Crvenokosa ljepotica

Rita Hayworth - jedna od najvećih i najljepših glumačkih diva svih vremena

Na filmu prvo nastupa pod imenom Rita Cansino, a kasnije joj šefovi studija mijenjaju ime u Rita Hayworth, dodavši "y" u djevojačko prezime njene majke.
Kultura / Film TV | 17. 10. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 105 godina, 17. listopada 1918. u njujorškom Brooklynu je rođena Rita Hayworth, slavna američka glumica, specijalizirana za film noir, i seks simbol 1940-ih.

Pravim imenom Margarita Carmen Cansino, na pozornicu se penje već sa 6 godina, a sa 16 plesala je kao prava profesionalka.

Na filmu prvo nastupa pod imenom Rita Cansino, a kasnije joj šefovi studija mijenjaju ime u Rita Hayworth, dodavši "y" u djevojačko prezime njene majke.

Njezinu ljepotu i glumačko umijeće hvalili su svi, a ona je prvo nastupala u mjuziklima, a kasnije na filmovima. Njeni glumački partneri su John Wayne, Fred Astaire, Gene Kelly, Robert Mitchum, Jack Lemmon, Charles Boyer, i mnogi drugi.

Imala je crvenu kosu, koju će tehnikolor samo još više naglasiti. Ipak, za potrebe filma postat će plavuša ili brineta.

Neko vrijeme je radila za više filmskih studija, ali potpisavši za Columbia Picturtes, ta je praksa prekinuta.

Video: Fred Astaire & Rita Hayworth (You'll Never Get Rich - Rehearsal Duet)

U svojoj karijeri ostvarila je 71 ulogu, ali njen najpoznatiji film je Gilda iz 1946. godine koji je poznat po njenom senzualnom svlačenju jedne rukavice.

Najpoznatiji filmovi i mjuzikli u kojima je glumila bili su Gilda, Dama iz Šangaja, Prijatelj Joey, Nikad se nećeš obogatiti te Djevojka s naslovnice.

Udavala se pet puta i imala dvije kćeri. Kada je imala 18 godina, udala se za prvog supruga Edwarda Judsona. Brak je propao nakon pet godina, a ona je bila ta koja je željela rastavu jer su provodili mnogo vremena odvojeno te je on znao biti vrlo okrutan.

Jedan od njenih muževa bio je i Orson Welles za kojeg se udala 1943. godine. Njoj su bile 24 godine, Wellesu 28, a to je Riti bio drugi brak. Glumica je uskoro rodila svoje prvo dijete, kći Rebeccu.

Tada je već bila jedna od najunosnijih holivudskih zvijezda, a njen plesački talent bez riječi ostavljao je i velikane poput Freda Astairea s kojim je glumila u dva filma. Mediji su neobičan par prozvali 'Ljepotica i Mozak'.

Video: Rita Hayworth Sway Dancing

Od 1944. do 1947. godine njene fotografije i filmovi bili su najpopularniji među američkim vojnicima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu. Njenu popularnost u to vrijeme vjerno je kasnije dočarao i film 'Shawshank Redemption'.

Američka vojska bila je toliko opčinjena Ritinom ulogom u filmu Gilda da je upravo njena fotografija osvanula na atomskoj bombi bačenoj na američko tlo u svrhu testiranja 1946. godine.

Sve se činilo idealnim, no Orson je ubrzo shvatio da je Rita samo 'fatalna' na velikom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna.

U svom zadnjem intervjuu je Welles rekao: "Rita je jedna od najdražih i najslađih žena koje sam upoznao. Sretan sam sam da sam bio s njom duže nego bilo koji njen muškarac."

Video: Put The Blame On Mame - Gilda (1946)

Rita se 27. svibnja 1949. godine udala za princa Aly Khana. Zanimljivo je da je ona zapravo bila prva glumica koja je postala princeza, a ne Grace Kelly. Khan i ona postali su roditelji kćeri Yasmin, ali i ovaj brak trajao je kratko, a brak je okončan zbog "izmnimne okrutnosti, isključivo osihološke prirode" prema njoj.

Sredinom 1950-ih Rita se udala za pjevača Dicka Haymesa. Brak je potrajao dvije godine te je ona čitavo vrijeme financijski podupirala jer je bio u velikim dugovima.

Njezin posljednji suprug bio je filmski producent James Hill, ali zbog njegove nepredvidljive i nasilne naravi taj je brak okončan 1961. godine.

"Zapravo, ja sam dobra i nježna osoba, ali me privlače zle osobnosti", kazala je Hayworth jednom prilikom.

Svoju glumačku karijeru Rita Hayworth završila je 1972. godine. Petnaest godina kasnije, 14. svibnja 1987., preminula je u dobi od 68 godina od Alzheimerove bolesti.

Video: ""Let's Stay Young Forever" with Rita Hayworth's Dance Part -Down To Earth (HD)
Kopirati
Drag cursor here to close