Kim Novak

Od zlostavljane češke djevojčice do velike filmske dive

Njezin profesionalni život potpuno se promijenio kada je legendarni Alfred Hitchcock za svoj veliki hit 'Vrtoglavica' iz 1958. godine angažirao upravo nju, i to sasvim slučajno. Naime, njegova se glavna glumica Vera Miles zbog trudnoće morala povući.
Kultura / Film TV | 13. 02. 2023. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 90 godina, 13. veljače 1933. u Chicagu je rođenja legendarna filmska glumica Kim Novak. Kim se rodila kao druga kći u obitelji.

Kao dijete čeških imigranata nije bila najomiljenija djevojčica u kvartu. Naime, druga su djeca bila neprijateljski nastrojena prema doseljenicima iz istočnoeuropskih država pa su je često zadirkivala.

Međutim, verbalno zlostavljanje uskoro je preraslo u noćnu moru. U jednom kasnijem intervjuu slavna glumica ispričala je kako je bila silovana od strane grupe mladića iz tog kraja.

"Bilo je to u mojim ranim tinejdžerskim godinama. Nekolicina dečki silovala me na zadnjem sjedalu nečijeg auta",  priznala je Kim u intervjuu za britanski dnevni list The Guardian.

Tijekom ljetne pauze u umjetničkoj školi kao tinejdžerica otišla je na turneju po zemlji kao promotivni model za kućni zamrzivač Deepfreeze tvrtke Detroit Motor Products, a na sajmovima je dobila titulu Miss Deepfreeze.

Nitko nije bio ravnodušan prema njezinoj ljepoti, što ju je i dovelo do filmske industrije. Nakon promoviranja hladnjaka s još dvije manekenke odlučila je otići u Los Angeles kako bi istražile ima li za njih mjesta na filmu. U početku je Novak statirala u filmu 'Sinbadov sin' iz 1955. godine, a poslije u filmu 'The French Line'.

Video: Kim Novak - Top 20 Highest Rated Movies

No prekretnica se dogodila kada ju je otkrio agent s kojim je potpisala dugoročni glumački ugovor u produkcijama studija Columbia Pictures.

Od samog početka karijere nije pristajala na to da se njezin imidž stvara prema tuđim pravilima pa se često sukobljavala s agentima i direktorima. Primjerice, šef u studiju Columbia Pictures htio je da se zove Kit Marlowe, na što ona nikada nije pristala.

Njezino puno ime bilo je Marilyn Pauline Novak te je na kraju nađen kompromis pa je njezino umjetničko ime postalo - Kim Novak.

U studiju Columbia Pictures Novak su vidjeli kao nasljednicu Rite Hayworth, njihove najveće zvijezde 1940. čija je karijera bila u silaznoj putanje. Nadali su se i da će im Novak donijeti isti uspjeh na kinoblagajnama kakav je Marilyn Monroe donijela studiju 20th Century-Fox.

Prva uloga bila joj je u noir filmu 'Pushover' 1954. godine, a zatim je glumila u romantičnoj komediji 'Phffft' kao Janis, što joj je donijelo nagradu Zlatni globus za novo lice koje obećava.

Kao Madge Owens u filmskoj verziji 'Piknika', drame Williama Ingea, s Williamom Holdenom i Rosalind Russell, morala je kosu obojiti u crveno na što nije pristala, ali je pristala na kompromis u obliku crvene perike.

'Piknik' je postigao trijumf kod kritičara i na kinoblagajnama, a Novak je bila nominirana za britansku nagradu BAFTA za najbolju stranu glumicu, ali nije ju osvojila.

Video: Dance Scene from "Picnic" - Kim Novak/William Holden

Njezin profesionalni život potpuno se promijenio kada je legendarni Alfred Hitchcock za svoj veliki hit 'Vrtoglavica' iz 1958. godine angažirao upravo nju, i to sasvim slučajno. Naime, kada se njegova glavna glumica Vera Miles zbog trudnoće morala povući jer je uloga Judy Barton bila zahtjevna, Hitchcock je rekao Harryju Cohnu kako bi Kim ponudio glavnu žensku ulogu a da pritom nije ni zatražio audiciju.

Iako je Cohn mrzio taj scenarij, dopustio je Kim da ga pročita jer je Hitchcocka smatrao velikim redateljem. Scenarij joj se odmah svidio jer se mogla poistovjetiti s likom i pristala je sudjelovati u filmu bez susreta s Hitchcockom.

U isto vrijeme štrajkala je i tražila više novca od Columbije, čak se odbila pojaviti na setu 'Vrtoglavice' protestirajući protiv svoje tjedne plaće od 1250 dolara. Angažirala je nove agente da je zastupaju i tražila korekciju ugovora.

Cohn, koji je za njezinu novu ulogu u filmu plaćen 250.000 dolara, suspendirao ju je, no nakon nekoliko tjedana pregovora popustio je i ponudio joj novi ugovor dostojan velike zvijezde. Počela je primati 3000 dolara tjedno.

"Ne volim da me itko iskorištava", objasnila je kasnije novinarima.

Ipak, do uspjeha u Hitchcockovom filmu put nije bio jednostavan.

"Hitchcocku se nije sviđalo što sam u njegovu filmu i osjećao je da ga uništavam. Tek nakon što je snimanje završilo, čula sam kako je mislio da mu uništavam reputaciju. Ipak, osjećala sam da sam napravila dobar posao i za tu sam ulogu dobila neke od najboljih kritika u karijeri" istaknula je kasnije glumica.

Video: Vertigo Official Trailer #1 - (1958) HD

Unatoč ne pretjerano idiličnom odnosu redatelja i glumice, film je proglašen najboljim redateljevim ostvarenjem, a u anketi kritičara Britanskog filmskog instituta Sight & Sound 2012. godine 'Vrtoglavica' je proglašena najboljim filmom svih vremena, istisnuvši 'Građanina Kanea' redatelja Orsona Wellesa s te pozicije koju je zauzimao od 1962. godine.

Kim je poslije glumila uz Kirka Douglasa u romantičnoj drami 'Stranci kad se sretnemo' koja je izazvala podijeljene kritike, ali financijski je bila iznimno uspješna.

Richard Quine bio je redatelj, ali i njezin zaručnik u to vrijeme. Studio je planirao kao vjenčani dar dati im kuću koja je sagrađena za set, ali od svadbe nije bilo ništa.

Kim se ipak udavala dva puta. Godinu dana bila je u braku s engleskim glumcem Richardom Johnsonom, a nakon razvoda ostali su u dobrim, prijateljskim odnosima.

Novak je 1966. godine otišla iz Hollywooda u Big Sur, gdje je uzgajala konje i slikala te povremeno snimala filmove. Godine 1974. upoznala je svoga drugog supruga, veterinara Roberta Malloya koji je posjetio njezino imanje zato što je jedna od njezinih arapskih kobila imala grčeve. Vjenčali su se 12. ožujka 1976. godine.

Godine 1997. supružnici su kupili ranč od 43 hektara u Sams Valleyu i on je postao njihov dom.

Svoju zadnju ulogu ostvarila je 1991. godine u trileru 'Liebestraum' Mikea Figgisa. 

Opširnije o životu Kim Novak OVDJE

Video: Vertigo (5/11) Movie CLIP - Wandering Together (1958) HD
Kopirati
Drag cursor here to close