Berlin

"Quo vadis, Aida?" najbolji europski film 2021.!

Ranije, nagrade su dobile Jasmila Žbanić kao najbolja redateljica i Jasna Đuričić kao najbolja europska glumica.
Kultura / Film TV | 12. 12. 2021. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 "Quo vadis, Aida?" najbolji europski film 2021.!

Na sinoćnjoj dodjeli filmskih nagrada u Berlinu, djelo bh. redateljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" je proglašen najboljim europskim filmom.

Filmu "Quo vadis, Aida?"  konkurenti u kategoriji najbolji europski filma bili su ”Kupe broj 6” finskog redatelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski ”Otac” Floriana Zellera, italijanska ”Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski ”Titan” Julie Ducournau.

Ranije, nagrade su dobile Jasmila Žbanić kao najbolja redateljica i Jasna Đuričić kao najbolja europska glumica.

U natjecanju za naslov europskog redatelja 2021. sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film "Bad Luck Banging or Loony Porn".

Film ”Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za "Oscara" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Žbanić je u obraćanju, nakon dobivene nagrade u kategoriji za najbolju redateljicu, zahvalila ženama Srebrenice koje su “najsnažniji glas mira u Europi danas”, obitelji i cijeloj ekipi filma.

Jasna Đuričić, koja je proglašena najboljom glumicom, zahvalila je ekipi filma, obitelji i prijateljima. Zahvalila je na prilici i prostoru da kaže ono što misli i osjeća o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

”Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se nitko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i svim majkama”, istaknula je Đuričić. Sa Ðuričić u konkurenciji su bile glumice Seidi Haarla za "Kupe broj 6", Carey Mulligan za "Obećavajuća mlada žena", Renate Reinsve u "Najgoroj osobi na svijetu" i Agathe Rousselle u "Titanu".

Žbanić se obratila i nakon proglašenja ”Quo Vadis, Aida?” najboljim europskim filmom. Kazala je kako je film posvećen ženama, majkama Srebrenice koje su pokazale kako da razaranje bude pretvoreno u ljubav.

”Nadam se da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici i životu. Film je snažna sila koja može potaknuti suosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Mi imamo tu odgovornost da publikama dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna. Moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su pred nama”, rekla je Žbanić.

Pobjednici po kategorijama:

Europski film – ”Quo vadis, Aida?” – Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

Europski redatelj – Jasmila Žbanić, za film ”Quo vadis, Aida?”.

Europska glumica – Jasna Đuričić za film ”Quo vadis, Aida?”.

Europski glumac – Anthony Hopkins za ulogu u filmu ”Otac”.

Europski scenarist – Florian Zeller i Christopher Hampton za film ”Otac”.

Europska univerzitetska nagrada – ”Flee” reditelja Jonasa Pohera Rasmussena.

Kopirati
Drag cursor here to close