Penélope Cruz

Prije pola stoljeća rođena je jedna od najljepših i najboljih glumica

Uz svoje veze sa filmskim partnerima u uspješnim filmovima, Tomom Cruiseom (Nebo boje vanilije) i Matthewom McConaugheyem (Sahara), dospjela je na naslovnice međunarodnih tabloida.
Kultura / Film TV | 28. 04. 2024. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularna španjolska glumica Penélope Cruz rođena je današnji dan prije 50 godina, 28. travnja u Alcobendasu kraj Madrida.

Penélope Cruz Sánchez rođena je u obitelji Eduarda Cruza, automehaničara, i Encarnación Sánchez, frizerke.

Nakon devetogodišnjeg studija klasičnog baleta na Španjolskom nacionalnom konzervatoriju, Cruz je nastavila trenirati s nizom istaknutih plesača. Prvi put je postala poznata u Španjolskoj 1988. svojim pojavljivanjem u glazbenom spotu La fuerza del destino pop grupe Mecano.

S 15 godina pobijedila je na natjecanju talenata. Povezani ugovor donio joj je razne uloge u španjolskim televizijskim emisijama i glazbenim spotovima, utirući put karijeri na velikom platnu.

Njezin sljedeći veliki projekt bio je Woman on Top (2000.), američka komedija o kuharu sa šarmantnim vještinama i teškim slučajem bolesti kretanja. Tijekom boravka u SAD-u glumila je s Johnnyjem Deppom u drami o krijumčarenju droge Blow (2001.) i s Mattom Damonom u All the Pretty Horses (2000.) Billyja Boba Thorntona. 

Video: Jamón, Jamón - JAVIER BARDEM y PENÉLOPE CRUZ

Uslijedile su daljnje holivudske uloge poput: Vanilla Sky (2001.) Camerona Crowea i u akcijskom filmu Sahara (2005.) Brecka Eisnera.

Uz svoje veze sa filmskim partnerima u tim filmovima, Tomom Cruiseom (Nebo boje vanilije) i Matthewom McConaugheyem (Sahara), dospjela je na naslovnice međunarodnih tabloida.

Godine 2006. Cruz se vratila u svoju domovinu Španjolsku i ponovno glumila pod vodstvom Pedra Almodóvara.

Za izvanrednu izvedbu u tragikomediji Volver - Povratak, ona i njezine kolegice glumice Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo i Chus Lampreave dobile su nagradu za glumca na 59. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu iste godine, a mjesecima kasnije, Europsku filmsku nagradu za najbolju glumicu.

Godine 2007. bila je prvi put nominirana za Oscara kao najbolja glumica upravo za ulogu u filmu Volver - Povratak.

Također je dobila pohvale kritičara za svoju sporednu ulogu u komediji Woodyja Allena Vicky Cristina Barcelona (2008.), koja joj je donijela nagrade Goya i BAFTA 2009., kao i nominaciju za Zlatni globus.

Iste godine postala je prva španjolska glumica koja je osvojila Oscara za ulogu Marije Elene u Vicky Cristina Barcelona

Video: BeFront - Genius (Penelope Cruz)

Nekoliko mjeseci kasnije izašao je Almodóvarov film Slomljeni zagrljaji (Los abrazos rotos) u kojem glumi navodno neuspješnu glumicu koja je tragično završila.

Uloga u četvrtoj suradnji s Pedrom Almodóvarom, gdje glumi suzdržanu glumicu Lenu Rivero, ženu između dva muškarca - donijela joj je nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Od veljače 2010. Penélope Cruz radila je s Robom Marshallom na glazbenom filmu Nine, za koji je bila nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne glumice.

U svibnju 2010. mogla se vidjeti u Seksu i gradu 2. U četvrtom dijelu serije Pirati s Kariba pojavila se uz Johnnyja Deppa u ulozi Angelice iz svibnja 2011.

U travnju 2011. postala je prva španjolska glumica koja je dobila zvijezdu na Hollywood Walk of Fame.

U listopadu 2014. muški časopis Esquire proglasio ju je najseksi ženom na svijetu.

Početkom srpnja 2010. udala se za svog kolegu glumca Javiera Bardema. U braku su dobili sina Lea (2011.) i kćer Lunu (2013.). 

Video: TOP 5: Penelope Cruz Movies | Trailer
Kopirati
Drag cursor here to close