Španjolska

Penelope Cruz dobitnica nacionalne nagrade za kinematografiju

Ministarstvo kulture i sporta Španije objavilo je da je nagrada dodijeljena glumici Cruz uz obrazloženje da je u 2021. godini "svojim postignućima obogatila špansku kulturnu baštinu"
Lifestyle / Flash | 06. 06. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna španjolska glumica Penelope Cruz dobitnica je "nacionalne nagrade za kinematografiju" u njenoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo kulture i sporta Španjolske objavilo je da je nagrada dodijeljena glumici Cruz uz obrazloženje da je u 2021. godini "svojim postignućima obogatila španjolsku kulturnu baštinu".

Istaknuto je također kako je 48-godišnja glumica prva državljanka Španjolske koja je dobila nagradu "Volpi Cup" za najbolju glumicu na talijanskom filmskom festivalu u Veneciji 2021. te kako je po četvrti put nominirana za Oscara u kategoriji za najbolju glumicu.

Naglašeno je također kako je umjetnica iz Madrida "bila jedan od istaknutih vođa 1990-ih, kada je španjolska kinematografija obnovljena te je sudjelovala u mnogim društvenim i međunarodnim filmovima".

"Sa svojim ogromnim talentom i svestranom osobnošću, ona surađuje i ima bliske veze s filmašima iz cijelog svijeta i to je otvorilo nova vrata i španjolskoj kinematografiji", piše u priopćenju.

Uz Nacionalnu nagradu za kinematografiju, Cruz je dobila i novčanu nagradu od 30.000 eura.

U dosadašnjoj vrlo bogatoj karijeri igrala je u 65 filmova, osvojila je Oscara u kategoriji "najbolja glumica" za ulogu u filmu Woodyja Allena "Vicky Cristina Barcelona" 2008. godine, a dobila je i nagrade na festivalima u Kanu u Francuskoj i Goya u Španjolskoj.
Kopirati
Drag cursor here to close