Nagrada Filmske akademije

Jedina dodjela Oscara u kojoj su dvije glumice podijelile nagradu

Za Katharine Hepburn bio je to već treći Oscar za najbolju žensku ulogu (kasnije je dobila i četvrtog), a za Barbru Streisand bio je prvi.
Kultura / Film TV | 14. 04. 2024. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 55 godina, 14. travnja 1995. jedini su put u dosadašnjoj povijesti dvije glumice podijelile nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu.

Bile su to Katharine Hepburn i Barbra Streisand, a Oscare su osvojile svojim nastupima u filmovima Zima jednog lava (engl. The Lion in Winter), odnosno Smiješna djevojka (engl. Funny Girl).

Radilo se o 41. dodjeli nagrada Američke filmske akademije, koja je održana u Paviljonu Dorothy Chandler u Los Angelesu. Uručivanje nagrade za najbolju žensku ulogu vodila je Ingrid Bergman.

Osim što je to bio jedini slučaj podjele spomenute nagrade između dviju glavnih glumica u dosadašnjoj povijesti, bio je ujedno i jedini put da su dvije glumice podijelile bilo kojeg Oscara. 

Video: Katharine Hepburn and Barbra Streisand tie for the Best Actress Oscar

Za Katharine Hepburn bio je to već treći Oscar za najbolju žensku ulogu (kasnije je dobila i četvrtog), a za Barbru Streisand bio je prvi.

Budući da je Barbra Streisand ujedno bila glazbenica, kasnije je dobila i Oscara za najbolju izvornu pjesmu, u sklopu filma Zvijezda je rođena (A Star Is Born) iz 1976. godine.

Inače, te godine Oscare za najbolji film nisu dobili niti Zima jednog lava ni Smiješna djevojka, nego je naboljim folmom proglašem mjuzikl Oliver!, čiji je redatelj sir Carol Reed također nagrađen.

Cliff Robertson dobio je Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu Charly.

Kopirati
Drag cursor here to close