Maureen O’Sullivan

Prije četvrt stoljeća umrla je najslavnija i može se reći prava Jane iz Tarzana

Irving Thalberg je 1932. dodijelio O'Sullivan ulogu ljepotice iz džungle Jane u filmovima o Tarzanu uz plivačku zvijezdu Johnnyja Weissmuellera. Glumila je ovu ulogu u šest filmova od 1932. do 1942.
Kultura / Film TV | 23. 06. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Slavni filmski par Johnny Weismuller i Maureen O'Sullivan kao Tarzan i Jane

Maureen O’Sullivan, irsko-američka glumica najpoznatija po ulozi Jane u šest filmova o Tarzanu s Johnnyjem Weissmullerom u glavnoj ulozi, umrla je na današnji dan prije 25 godina, 23. lipnja 1998. u Scottsdaleu, Arizona.

Punim imenom Maureen Paula O’Sullivan rođena je 17. svibnja 1911. u Boyleu, Irska, kao kći britanskog majora.

Potječe iz katoličke obitelji, školovala se u samostanskim školama u Londonu, Parizu i Dublinu. U samostanu Presvetog srca jedna od njezinih kolegica iz razreda bila je mlada Vivien Leigh, kasnije slavna glumica (dobitnica da Oscara).

Odmalena je zgodna O'Sullivan željela biti glumica. U dobi od 18 godina otkrio ju je tijekom izložbe konja holivudski redatelj Frank Borzage, koji je snimao film Song o' My Heart u Dublinu. Borzage joj je dao sporednu, ali zapaženu ulogu u filmu Song o' My Heart i na kraju ju je odveo u Hollywood.

Ondje je snimila filmove za 20th Century Fox prije nego što se posvađala sa studijem. Nakon prekida s Foxom, filmski producent Irving Thalberg dao joj je ugovor s Metro-Goldwyn-Mayerom, najvećim filmskim studijem u to vrijeme.

Thalberg je 1932. dodijelio O'Sullivan ulogu ljepotice iz džungle Jane u filmovima o Tarzanu uz plivačku zvijezdu Johnnyja Weissmuellera. Glumila je ovu ulogu u šest filmova od 1932. do 1942.

Video: Tarzan and His Mate; A Tribute

Njezin portret Jane također je uvelike definirao kasnije filmske verzije ovog lika. Prvi film Tarzan, Čovjek-majmun postao je hit na kino blagajnama, a dvoje glavnih glumaca postaje poznato preko noći.

Sredinom 1930-ih okušala se i kao karakterna glumica, primjerice u Ani Karenjinoj prema romanu Lava Tolstoja, skupa s Gretom Garbo, ali i u raskošnoj Dickensovoj književnoj adaptaciji Davida Copperfielda. Iako je dobila izvrsne kritike za ulogu Dore Spenlow u Davidu Copperfieldu, kasnije nije dobivala dovoljno ponuda za ozbiljne uloge.

Godine 1938. O'Sullivan je glumila uz Roberta Taylora u britanskoj komediji The Little Scal from America, koju je djelomično napisao F. Scott Fitzgerald. U filmu Ponos i predrasude Roberta Z. Leonarda, temeljenom na romanu Jane Austen, preuzela je ulogu Jane Bennett.

Nakon posljednjeg pojavljivanja u ulozi Jane 1942., O'Sullivan se uglavnom povukla iz filmskog biznisa. Posvetila se prvenstveno odgoju svoje sedmero djece, među kojima su i glumice Tisa Farrow i Mia Farrow.

Godine 1936. udala se za australskog scenarista i filmskog redatelja Johna Farrowa. Nakon smrti Johna Farrowa 1963., kasnije je bila u braku s biznismenom Jamesom Cushingom od 1983. do svoje smrti 1998.

Kada se Frank Sinatra oženio Mijom Farrow 1960-ih, postavši na neko vrijeme zet Maureen O'Sullivan, rekla je za Sinatru, koji je bio samo četiri godine mlađi od nje, "U tim godinama, trebao bi mene oženiti!"

Umrla je u dobi od 87 godina nakon jedne operacije srca. Za svoj filmski rad dobila je zvijezdu na Walk of Fame u Hollywood.

Video: Maureen O'Sullivan - Top 30 Highest Rated Movies
Kopirati
Drag cursor here to close