Charlton Heston

Prije 100 godina rođen je glumac kojeg se pamti po ulozi Bena Hura

U filmskoj karijeri, koja je trajala preko 50 godina, najznačajnije su mu uloge u filmovima Deset zapovijedi, Ben-Hur, Planet majmuna i Soylent Green. Ukupno je ostvario 126 filmskih i televizijskih uloga.
Kultura / Film TV | 04. 10. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: LNP / Charlton Heston (4. listopada 1923. – 5. travnja 2008.)

Na današnji dan prije jednog stoljeća, 4. listopada 1923. rođen je američki filmski, kazališni i televizijski glumac Charlton Heston.

Rodio se kao John Charles Carter u mjestu Evanston, država Illinois, a ostao će upamćen ulogom u povijesnom spektaklu "Ben-Hur", za što je nagrađen Oscarom za glavnu ulogu.

Roditelji su mu se razveli kada je imao 10 godina. Prezime Heston je dobio od očuha, Chestera Hestona. U srednjoj školi bio je aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za sveučilište Northwestern.

Prvu popularnost stekao je zahvaljujući televizijskim ulogama klasičnih junaka u CBS-ovom programu Studio One, a debi u Hollywoodu ostvario je u filmu Dark City (1950). U filmu Deset zapovijedi (The Ten Commandments, 1956) glumeći Mojsija, ostvario je prvu od brojnih uloga velikih povijesnih junaka.

Video: Ben-Hur (7/10) Movie CLIP - Ben-Hur Meets Jesus (1959) HD

Prvu je filmsku ulogu imao 1941., a sljedeću 1950. godine. U međuvremenu je bio u američkoj vojsci, oženio se Lydiom Clarke, s kojom je ostao do kraja života, a do kraja 1940-ih je nastupao u kazalištu.

U filmskoj karijeri, koja je trajala preko 50 godina, najznačajnije su mu uloge u filmovima Deset zapovijedi, Ben-Hur, Planet majmuna i Soylent Green. Ukupno je ostvario 126 filmskih i televizijskih uloga.

Od sredine šezdesetih godina prošloga stoljeća žanr povijesnih spektakala počeo je jenjavati te je glumio u westernima, ratnim dramama i znanstvenofantastičnim filmovima.

Tijekom sedamdesetih okušao se u filmovima katastrofe, a kasnih osamdesetih i devedesetih vraća se glumi u televizijskim filmovima i serijama.

Odradio je šest mandata kao predsjednik glumačkog ceha (Screen Actors Guild) u razdoblju od 1966. do 1971.

Bio je protivnik makartizma i rasne segregacije, kao i veliki aktivist za ljudska prava te je sudjelovao u Maršu na Washington 1963. godine. Vodio je i 45. dodjelu Oscara, 1973. godine.

Video: Charlton Heston Epic Movies

Heston je bio zagovornik upotrebe oružja, te predsjednik "National Rifle Associationa" (NRA), udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane.

Ta je njegova uloga više puta bila ismijavana, primjerice u dokumentarnom filmu Ludi za oružjem, gdje je autor filma Michael Moore posjetio Hestona u njegovom domu i kritizirao njega i njegovu udrugu.

Heston je ustao i napustio intervju, a scenu je Moore uključio u film. Heston se često pozivao na sporni Drugi amandman Ustava SAD-a, koji omogućava nošenje vatrenog oružja.

Predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

U mirovinu je otišao 2003. godine, nakon što je javno objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Posljednje godine života proveo je prikovan za krevet.

Umro je u svom domu na Beverly Hillsu, 5. travnja 2008. godine.

Video: THE CHARLTON HESTON TRIBUTE
Kopirati
Drag cursor here to close