Richard Attenborough

Prije 100 godina rođen je jedan od rijetkih glumaca koji je dobio titulu lorda

Lord Attenborogh glumio je u šezdesetak filmova. Osobito je cijenjen zbog redateljskog rada – dobio je dva Oscara za film Gandhi iz 1982. godine (jednog Oscara za najboljeg redatelja i još jednog za najbolji film).
Kultura / Film TV | 29. 08. 2023. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije jednog stoljeća, 29. kolovoza 1923. godine rođen je glumac i redatelj Richard Attenborough, jedan od vrlo rijetkih osoba iz filmske industrije koji su dobili titulu lorda.

Naime, Richard Attenborough postao je 1993. godine lord Attenborough, primanjem barunske titule punog naziva Baron Attenborough, of Richmond upon Thames in the London Borough of Richmond upon Thames.

Napomenimo, titulom lorda u Velikoj Britaniji oslovljavaju se baruni, vikonti, grofovi i markizi.

Rođen u Cambridgeu, a školovao se u muškoj školi Wyggeston Grammar School u Leicesteru i na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti.

Lord Attenborough filmskoj je današnjoj filmskoj publici kao glumac možda ponajviše poznat po ulozi u Jurskom parku, gdje glumi postarijeg bogataša Johna Hammonda koji je i osnovao park s dinosaurima.

Međutim, lord Attenborogh glumio je u još šezdesetak filmova. Osobito je cijenjen zbog redateljskog rada – dobio je dva Oscara za film Gandhi iz 1982. godine (jednog Oscara za najboljeg redatelja i još jednog za najbolji film).

Video: Gandhi/Best scene/Richard Attenborough/Ben Kingsley/Mahatma Gandhi

Filmsku karijeru započeo je 1942. ulogom mornara dezertera u filmu Borimo se na moru, ulogom koja će postati zaslužna da ga poslije angažiraju za uloge švercera ili kukavica u filmovima kao što su London pripada meni (1948.), Morning Departure (1950.) i njegovu prvu pravu ulogu u filmu Brighton Rock (1947.) po romanu Grahama Greenea.

Sljedećih trideset godina je plodno u britanskoj kinematografiji, a u pedesetima se pojavio u nekoliko uspješnih komedija za Johna i Roya Boultinga, uključujući Private Progress (1956.) i Ja sam dobro, Jack (1959.).

Na početku svoje kazališne karijere, Attenborough je nastupio u produkciji Mišolovke Agathe Christie na londonskom West Endu, što će postati jednom od najdužih svjetskih produkcija. I on i njegova žena bili su članovi originalne glumačke postave u produkciji koja se počela prikazivati 1952., a postavlja se i danas.

Video: "The Great Escape" - Meeting Bartlett - Hannes Messemer, Richard Attenborough

U šezdesetima je proširio spektar svojih karakternih uloga u filmovima kao što su Seance on a Wet Afternoon (1964.) i Pištolji Batasija (1964.) za koju je osvojio BAFTA-u za najboljeg glumca. 1963. se pojavio u Velikom bijegu, s nizom renomiranih glumaca, kao vođa eskadrona Roger Bartlett, predsjedatelj odbora za bijeg.

Attenborough je 1967. i 1968. dvaput zaredom osvojio Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac, prvi za Misiju u Kini sa Steveom McQueenom, a drugi za Doktora Dolittlea s Rexom Harrisonom.

Treći Zlatni globus će osvojiti 1983., za režiju Gandhija. Nikad nije bio nominiran za Oscara u glumačkim kategorijama.

Nakon nastupa u Ljudskom faktoru Otta Premingera 1979. više nije nastupao kao glumac, sve do 1993. i nastupa u ulozi ekscentričnog programera Johna Hammonda u Jurskom parku Stevena Spielberga.

Sljedeće godine pojavio se u Čudu u 34. ulici kao Kris Kringle. Poslije toga se s vremena na vrijeme pojavljivao u sporednim ulogama uključujući ulogu sir Williama Cecila u povijesnoj drami iz 1998., Elizabeta.

Video: Chaplin (1992, Richard Attenborough)

Attenborough je krajem pedesetih osnovao produkcijsku tvrtku, Beaver Films, s Bryanom Forbesom i počeo graditi status producenta na projektima kao što su Društvo džentlmena (1959.), The Angry Silence (1960.) i Whistle Down the Wind (1961.), nastupivši u prva dva i kao glumac.

Redateljski prvijenac bio je film Oh! Kakav divan rat (1969.) sa zvjezdanom glumačkom postavom, a njegovi glumački nastupi su postali sporadičniji.

Kasnije je režirao dva povijesna spektakla: Mladi Winston (1972.), temeljen na ranom životu Winstona Churchilla i Nedostižni most (1977.), o Operaciji Market Garden u Drugom svjetskom ratu.

Posljednji filmovi su mu Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem Jr. u ulozi Charlieja Chaplina i Shadowlands (1993.), temeljen na vezi C.S. Lewisa i Joy Gresham. U oba filma je nastupio Anthony Hopkins, koji se pojavio u još tri Attenboroughova filma: Mladi Winston, Nedostižni most i u trileru Čarolija (1978.).

Attenborough je preminuo 24. kolovoza 2014. u Londonu.

Od ostalih lordova iz svijeta filma, vrijedi spomenuti prvog koji je dobio takvu titulu – Laurence Olivier postao je 1970. godine lord Olivier.

Ukupno je samo nekoliko glumaca postalo lordovima (broj vitezova, koji su nižeg statusa, a imaju titulu 'sir' ispred imena mnogo je veći).

Video: Jurassic Park - Lunch - Great Scenes
Kopirati
Drag cursor here to close