John Ford

Prije pola stoljeća preminuo je redatelj s najviše osvojenih Oscara

Kao najbolji redatelj dobio je Oscara za filmove Doušnik (1935.), Plodovi gnjeva (1940.), Kako je bila zelena moja dolina (1941.) i Mirni čovjek (1952.) - nijedan od ovih filmova nije bio vestern - iako je snažna ostvarenja dao u vesternima.
Kultura / Film TV | 31. 08. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znameniti filmski redatelj John Ford, dobitnik četiri Oscara, preminuo je na današnji dan prije pola stoljeća, 31. kolovoza 1973. u Palm Desertu, Kalifornija.

Rođen je 1. veljače 1894. kao John Martin Feeney u Cape Elizabethu, Maine, u obitelji Johna Augustinea Feeneyja i Barbare (Abbey) Curran, oboje rođenih u Spiddalu, Irska, 1856.

Fordovi roditelji imali su jedanaestoro djece, od kojih su neka umrla odmah po rođenju ili kao vrlo mala djeca.

John Feeney pohađao je srednju školu u Portlandu, gdje je kasnije jedna dvorana nazvana po njemu.

Počeo je glumiti 1914., uzevši umjetničko ime "Jack Ford". Iako nepotpisan, nastupio je kao član Ku-Klux-Klana u klasiku D. W. Griffitha iz 1915., Rođenje jedne nacije, kao čovjek koji podiže dio svoje kukuljice kako bi mogao jasnije vidjeti.

Kasnije ime Jack mijenja u John (navodno zbog divljenja prema engleskom dramatičaru Johnu Fordu).

Video: Stagecoach (1939) Official Trailer - John Wayne, John Ford Western Movie HD

Oženio je Mary McBride Smith 1920. (dobili su dvoje djece). Ford se nikad nije razveo od žene iako se pet godina viđao s Katharine Hepburn nakon što su se sreli tijekom snimanja filma Mary od Škotske (1936.).

Godine 1921., Ford je okrenuo režiranju, počinjući sa svojim suradnikom Loisom Weberom.

Klasik je američke filmografije. Realizirao je više od stotinjak filmova, a snažna ostvarenja dao je u vesternima.

Gotovo se kroz sve filmove provlače muški protagonisti koji teže nesvakidašnjem prijateljstvu, bratstvu, međusobnoj odanosti i pravičnosti. Dao je i nekoliko socijalno i kritički izuzetno gorkih djela, a nije mu bilo premca u stvaranju obilja epizodnih slikovitih likova.

Tijekom karijere koja je trajala više od 35 godina, John Wayne pojavio se u više od dvadeset Fordovih filmova, kao što su Poštanska kočija (1939.), Nosila je žutu vrpcu (1949.), Mirni čovjek (1952.), Tragači (1956.), Orlova krila (1957.) i Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea (1962.). 

Video: My Top 10 John Ford Westerns

Fordova omiljena lokacija za snimanje filmova bio je dio Monument Valleyja u Utahu. Ford je tu snimio neke od najljepših i najsnažnijih snimki svih vremena i tako opisao američki Zapad u filmovima kao što su Poštanska kočija, Tragači, Fort Apache, Rio Grande i Nosila je žutu vrpcu.

Kao najbolji redatelj dobio je Oscara za filmove Doušnik (1935.), Plodovi gnjeva (1940.), Kako je bila zelena moja dolina (1941.) i Mirni čovjek (1952.) - nijedan od ovih filmova nije bio vestern (u zadnja dva nastupila je Maureen O'Hara, "njegova omiljena glumica").

Osim toga, bio je nominiran za režiju za film Poštanska kočija (1939.). Ford je jedini redatelj koji je osvojio četiri Oscara za režiju: William Wyler i Frank Capra osvojili su nagrade tri puta - s tim da je Wyler imao daleko najviše nominacija - čak 12.

Kao producent bio je nominiran za najbolji film za filmove Mirni čovjek i Dugo putovanje kući.

Prvi je dobitnik nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, 1973. 

Video: JOHN FORD: Hollywood

 

Kopirati
Drag cursor here to close