Oboren i rekord

Otvoreno 14. izdanje NAFF-a: Fenomen Neuma, ali i čitave države

Naff je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta
Kultura / Film TV | 30. 06. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Otvorenje 19. NAFF-a

Međunarodni festival animiranog filma 'NAFF 2019' svečano je u subotu otvoren u Neumu.

Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne osobe iz javnog, političkog i kulturnog života, a za glazbeni dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat, priopćili su organizatori.

''Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja'', kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica Veleposlanstva SAD u BiH, koja je naglasila kako Veleposlanstvo SAD-a s ponosom podržava ovaj Festival već deset godina.

''Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zabližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu'', istaknula je Duffy.

Naff je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta, priopćeno je.

Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španjolske,  Rusije koje su centri animacije - ove godine poslale mnogo filmova na natječaj, a to je ogromna vrsta priznanja – zaključio je on. Nakon riječi dobrodošlice Festival je proglasio otvorenim.

Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.

Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to u Pavarotti centru. Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Tijekom trajanja Festivala u natjecateljskom programu bit će prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Također biće održana i tri stručna predavanja, te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh.autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. srpnja dodjelom nagrada.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BiH, Turističke zajednice HNŽ, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Općine Neum i Grada Mostara, priopćeno je iz NAFF-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close