Jubilarni, dvadeseti

Otvoren Mediteran Film Festival

''Nismo očekivali da će to trajati 20 godina. Bili smo uporni. Festival je težio da bude edukativan i da proizvodi film'', rekao je Topić dodavši kako se može reći da Široki Brijeg igra filmsku Ligu prvaka.
Kultura / Film TV | 21. 08. 2019. u 22:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije to baš tako bilo prije 20 godina. Bilo nas je 40-tak u dvorani'', rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala tijekom ceremonije otvaranja 20. Mediteran Film Festivala koji se održava u Širokom Brijegu do 24. kolovoza.

''Nismo očekivali da će to trajati 20 godina. Bili smo uporni. Festival je težio da bude edukativan i da proizvodi film'', rekao je Topić dodavši kako se može reći da Široki Brijeg igra filmsku Ligu prvaka.

Foto: Bljesak.info / Posebna nagrada Veri Robic – Skarica

Govoreći o počecima festivala, rekao je kako su nakon obnove kino-dvorane otišli u Hrvatski filmski savez poručivši kako žele pokrenuti filmsku priču. Najzaslužnija za pokretanje filmske priče bila je Vera Robić Škarica, nekadašnja tajnica Saveza, kojoj je uručeno posebno priznanje za razvoj festivala.

Ona je pak rekla kako čovjek u njezinim godinama ne gleda u budućnost nego se vraća u prošlost.

''Iz prošlosti pamtim samo najljepše, a jedna od najljepših stari u mom životu je Široki Brijeg i ovaj festival'', rekla je.

Producent festivala Robert Bubalo, govoreći o počecima festivala, rekao je da su svaku noć prije festivala sanjali isti san da on i Topić plaču ispred kina jer im nitko nije došao na festival. Zahvalio je svima koji na bilo koji način podržavaju ovaj festival.


''Svi ste vi kotačići ovog festivala. Sve vas jednako volimo i cijenimo. Mi smo vi a vi ste mi. Podržavajte nas i dalje'', rekao je Bubalo.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Mediteran Film Festival

Prisutnima su se obratili i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako se na ovom festivalu otvaraju novi vidici te Sean Hantak ispred Veleposlanstva SAD-a u BiH, koji je rekao da je Veleposlanstvo ponosno što posljednjih osam godina podržava ovaj festival.

''Zadovoljstvo je biti u Širokom Brijegu i podržati ovaj festival ljubitelja dokumentarnog filma'', rekao je dodavši kako su ponosni što u filmskim radionicama sudjeluju američki filmaši.

Tomislav Ruk ispred HT Eroneta, glavnog pokrovitelja festivala, rekao je kako je velika čast biti dio ove velike priče, svjedočiti njegovu rastu i sudjelovati u njegovu razvoju.

Foto: Bljesak.info / Festival je svečano otvorio gradonačelnik Miro Kraljević

Festival je proglasio otvorenim gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević rekavši kako je MFF utvrdio svoje temelje.

''Ovom prilikom čestitam ljubiteljima filmske umjetnosti na upornosti. Festival je dobio širinu i to je jamstvo da će on opstati'', rekao je Kraljević.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Mediteran Film Festival

Zdenko Jurilj, redatelj filma 'Radio ganga', koji je nakon ceremonije premijerno prikazan na festivalu, rekao je kako nakon dugog niza godina imamo jedan veseo, drugačiji filma.

''Pratimo radijskog voditelja, ali to nije film o njegovu životu nego kroz prizmu njegove popularne emisije pratimo posebnu sortu ljudi, tradicijske posljednje Mohikance, jedan specifičan moral, način življenja koji nestaju u ovoj današnjici'', rekao je Jurilj.

Ovogodišnji festival čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close