1907.

Na današnji dan rođen John Wayne, simbol Hollywooda

Ni Ford, koga mnogi smatraju jednim od najvećih filmskih redatelja svih vremena, nije prepoznao njegov glumački potencijal. Naprotiv, često je maltretirao Wynea.
Kultura / Film TV | 26. 05. 2021. u 09:09 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čuveni holivudski glumac Marion Michael Morrison, poznat kao John Wayne /1907-1979/, koji je igrao uglavnom u vesternima, tumačeći likove pravdoljubivih i usamljenih junaka, rođen je na današnji dan 1907.

Čak i nakon što je 1929. godine u filmu ''Salute'' Johna Forda prvi put bio na odjavnoj špici, glumu je smatrao samo načinom da popuni kućni budžet.

Ni Ford, koga mnogi smatraju jednim od najvećih filmskih redatelja svih vremena, nije prepoznao njegov glumački potencijal. Naprotiv, često je maltretirao Vejna.

Kada je sniman film ''Big Trail'', koji je sa proračunom od dva milijuna dolara trebalo da bude najspektakularniji vestern toga doba, reditelj Raoul Walsh mučio se sa izborom glavnog glumca.

U to se doba pojavio zvučni film, a mnoge zvijezde nijemog filma nisu se mogle priviknuti na novi medij. Volšu je bio potreban glumac za ulogu junaka koji vodi karavan preko cijelog Divljeg zapada.

Već je očajavao jer se približavao početak snimanja, kad je u studiju ''Fox'' ugledao mladog scenskog radnika koji je sa lakoćom nosio scenografiju.

Dvije nedjelje kasnije Wayne je bio na probnom snimanju. I Walsh i Winfield Sheehan, šef studija ''Fox'', shvatili su da nije dobar glumac, ali se pred kamerama ponašao prirodno i ostavljao upečatljiv utisak, pa su mu dali ulogu, uz plaću od 75 dolara nedjeljno.

Problem je bio samo u njegovom imenu. Sheehan je smatrao da ono nije dovoljno glamurozno te ga je, po junaku američke revolucije Madu Anthonyju Wayneu, preimenovao u Johna Waynea.

Glumac se tome nije protivio jer mu je, prema sopstvenim riječima, ''nakon rodnog imena Marion svako ime bilo dobro''.

Filmovi: ''Veliko suđenje'', ''Poštanska kočija'', ''Dugo putovanje kući'', ''Rio Grande'', ''Pijesak Ivo DŽime'', ''Miran čovjek'', ''Crvena rijeka'', ''Tragači'', ''Čovjek koji je ubio Liberti Valansa'', ''Rio Bravo'', ''Eldorado'', ''Alamo''.

Kopirati
Drag cursor here to close