Ljubimica Amerike

Julia Roberts, glumica koja se izborila za ravnopravnost žena na filmu

Julia Roberts prva je glumica koja je za jedan film zaradila čak 20 milijuna dolara. Uloga Erin Brockovich u biografskom filmu nastalom prema istinitom događaju, donijeli su joj osim Oscara i Zlatnog globusa i ravnopravan status s glumačkim kolegama.
Kultura / Film TV | 28. 10. 2022. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna američka glumica Julia (Fiona) Roberts rođena je na današnji dan prije 55 godina, 28. listopada 1967. u Atlanti.

Međunarodni proboj ostvarila je 1990. s ljubavnim filmom Zgodna žena, za koji je dobila Zlatni globus i nominaciju za Oscara.

Slijedilo je nekoliko filmova s kojima se etablirala kao jedna od najuspješnijih glumica Hollywooda. Osvojila je Zlatni globus i Oscara za najbolju glumicu za ulogu u Erin Brockovich (2000).

Imala je i druge hitove na kino blagajnama s Oceanovih jedanaest (2001.), nastavkom Oceanovih 12 (2004.) i Osmijehom Mona Lise (2003.). Nezaboravne su joj uloge u filmovima Čelične magnolije, Neprijatelj u mome krevetu, Dosije Pelikan, Meksikanac, Odbjegla nevjesta, Moj prijatelj se ženi, Ja u ljubav vjerujem, Ljubimica Amerike, Kolovoz u okrugu Osage i mnoge druge.

Video: Julia Roberts Wins Best Actress | 73rd Oscars (2001)

Krasila je naslovnice mnogih svjetskih magazina, a često su je uvrštavali i na različite liste. Tako ju je magazin People u razdoblju od 1990. do 2006. godine šest puta uvrstio na listu 100 najljepših ljudi na svijetu, a također se pojavila na listi Hollywood Reportera kao jedna od 10 najbolje plaćenih glumica u razdoblju od 2002. do 2005. godine.

Julia Roberts prva je glumica koja je za jedan film zaradila čak 20 milijuna dolara. Uloga Erin Brockovich u biografskom filmu nastalom prema istinitom događaju, donijeli su joj osim Oscara i Zlatnog globusa i ravnopravan status s glumačkim kolegama.

Do tada su sve ženske glumice bile potplaćene u odnosu na muške kolege, no Julia je svojim čvrstim stavom osigurala jednaku zaradu. Štoviše nije pustila samo svog agenta da je zastupa, već se i sama uključila u pregovore. Nakon toga, za svaki je idući film očekivala jednake honorare.

Video: Top 10 Julia Roberts Performances

Na početku karijere bila je jako sramežljiva. Tijekom snimanja svog najvećeg filmskog hita 'Zgodna žena' koji ju je proslavio Julia je imala samo 23 godine i bila je jako sramežljiva.

Za uspješno snimljene scene koje su u tom filmu često bile senzualne i golišave, zaslužan je timski rad. Producenti bi je satima opuštali kako bi trema pred tada već iskusnim Richardom Gereom nestala.

Holivudska zvijezda rođena je u katoličkoj obitelj te je tijekom svog odrastanja ostala privržena toj vjeroispovijesti, a onda se 2010. godine tijekom snimanja filma 'Jedi, moli, voli' pobliže upoznala s hinduizmom. To ju je nagnulo da promijeni svoje vjersko opredjeljenje.

'Duboko sam fascinirana mnogi aspektima multidimenzionalnog hinduizma', rekla je nakon prelaska na hinduizam koji danas prakticiraju i njezin suprug te djeca koja su čak dobila i hinduistička imena.

Video: Top 10 Julia Roberts Movies

Još neke zanimljivosti OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close