Katharine Hepburn

Bila je jedna od najotmjenijih i najsvojeglavijih glumica u povijesti filma

Ova nezaboravna filmska diva drži rekord s najviše osvojenih Oscara (četiri). Hepburn je 1975. dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u "Ljubavi u ruševinama".
Kultura / Film TV | 12. 05. 2022. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Katharine Hepburn (Hartford, Connecticut, 12. svibnja 1907. – Old Saybrook, Connecticut, 29. lipnja 2003.)

Na današnji dan prije 115 godina, 12. svibnja 1907. rodila se u Hartfordu, Connecticut, Katharine Hepburn, filmska legenda poznata po svome oštrom jeziku, antiholivudskom stavu, svojeglavosti i otmjenosti.

Ova nezaboravna filmska diva drži rekord s najviše osvojenih Oscara (četiri). Hepburn je 1975. dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u Ljubavi u ruševinama, gdje je nastupila sa svojim prijateljem Laurenceom Olivierom.

Tijekom sedamdesetogodišnje karijere bila je nominirana za još četiri Emmyja i dvije nagrade Tony. Godine 1999., Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Školovala se na Kingswood-Oxford School prije nego što je otišla na Byrn Mawr College, kada se pričalo kako je izbačena zbog pušenja i kršenja redarstvenog sata. Završila je povijest i filozofiju 1928. godine , iste godine kad je debitirala na Broadwayu.

Njezina prva glavna uloga bila je u produkciji The Big Pond u New Yorku. Katharine je uskočila kao zamjena glavne glumice. Prvo je zakasnila na predstavu, onda je zaboravila tekst i govorila nerazumljivo. Bila je to katastrofa, dobila je otkaz, ali je nastavila raditi u manjim repertoarnim kazalištima kao zamjena za druge glumice.

Hepburn je sa 171 cm bila jedna od najviših ženskih zvijezda svojeg vremena. Njezina filmska karijera počela je uz legendarnog glumca Johna Barrymorea i redatelja Georgea Cukora, koji će joj ostati dugogodišnji prijatelj i suradnik.

Iako je bila tvrdoglava, što nije odgovaralo šefovima filmskih studija, njezina radna etika i talent bili su neporecivi, a godine 1933. Hepburn je osvojila prvog Oscara za najbolju glumicu, za izvedbu u filmu Jutarnja slava.

FOTO: Profimedia / Katharine Hepburn dobila je rekordna četiri Oscara za najbolju glumicu (uz dvanaest nominacija i niz drugih nagrada)

Iste godine Hepburn je utjelovila lik Jo u filmskoj ekranizaciji Malih žena, koji je srušio sve rekorde na box-officeu.

Godine 1935. Hepburn je osvojila drugog Oscara za ulogu u filmu Alice Adams, a 1938. već je bila zvijezda te je počela nastupati u komedijama kao što su Bringing Up Baby i Ulaz na pozornicu. Odaziv publike nije bio dobar, a ni dobre kritike nisu je spasile od serije promašaja – The Little Minister, Spitfire, Break of Hearts, Sylvia Scarlett, A Woman Rebels, Mary of Scotland, Quality Street.

Budući da su svi ovi filmovi bili neuspješni na box-officeu, Hepburnina karijera krenula je silaznom putanjom.

Godine 1939. trebala je glumiti Scarlett O'Haru u filmu Gone with the Wind, no Hepburn je rekla kako nema dovoljno seksepila koji je uloga zahtjevala. Ipak, vježbala je za ulogu za slučaj da Selznick ne nađe odgovarajuću glumicu. Noć prije roka, Selznick je konačno angažirao Vivien Leigh.

Godine 1942. Hepburn je prvi put nastupila sa Spencerom Tracyjem u filmu Žena godine. Iza kulisa par se zaljubio, počevši ono što će postati jedna od najpoznatijih filmskih romansi, iako je Tracy već bio oženjen. Postali su jedan od najprepoznatljivijih holivudskih parova i na filmu i općenito.

Video: Top 10 Katharine Hepburn Performances

Hepburn, sa svojom oštroumnošću i osobitim naglaskom Nove Engleske, nadopunila je Tracyjev radnički mačizam. Zajedno su se pojavili u devet filmova, među ostalima i u Pogodi tko dolazi na večeru (1967.), za koji je Hepburn dobila Oscara za najbolju glumica.

Hepburn je možda najviše ostala u sjećanju po ulozi u filmu Afrička kraljica iz 1951. godine, za koju je primila petu nominaciju za Oscara, ali je nagradu ipak odnijela Vivien Leigh za film Tramvaj zvan čežnja. Glumila je ukočenu usidjelicu misionarku u Africi, što joj je postala česta uloga nakon tog filma.

Za ulogu u filmu Ljetnikovac na Zlatnom jezeru iz 1981. osvojila je svog četvrtog Oscara, a nastupila je zajedno s Henryjem Fondom. Godine 1994. snimila je svoja posljednja tri filma - Jedan Božić, remake Ljubavne afere i Ovo ne može biti ljubav, koji je režirao jedan od njezinih najboljih prijatelja, Anthony Harvey.

Zanimljivo je kako se Katherine nikada nije pojavila na dodjelama Oscara.

Hepburn je umrla 29. lipnja 2003. prirodnom smrću u Fenwicku, u obiteljskoj kući u Old Saybrooku, Connecticut. Imala je 96 godina. U počast njezinom kazališnom radu, na jedan sat prigušena su svjetla na Broadwayu.

Video: Katharine Hepburn, 60 films in 10 minutes
Kopirati
Drag cursor here to close