Alec Guinness

Izveo je uspješnu tranziciju od šekspirijanskog kazališta do holivudskih hitova

Publika ga posebno pamti po njegovih ukupno šest uloga u filmovima Davida Leana: Velika očekivanja, Oliver Twist, Most na rijeci Kwai, Lawrence od Arabije, Put u Indiju i Doktor Živago.
Kultura / Film TV | 02. 04. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Star Wars / Sir Alec Guinness (London, 2. travnja 1914. – Midhurst, 5. kolovoza 2000.)

Proslavljeni britanski glumac sir Alec Guinness rođen je na današnji dan prije 110 godina, 2. travnja 1914. u Londonu.

Godine 1938. glumio je Hamleta u modernoj verziji u londonskom kazalištu Old Vic. Nakon Drugoga svjetskog rata, koji je proveo u britanskoj mornarici, 1946. godine vraća se kazalištu.

Prvu veću ulogu na filmu dobio je u "Velikom iščekivanju" (1946.) te potom u "Oliveru Twistu" (1948.).

Uloge iz 50-ih godina najplodniji su dio njegove filmske karijere, koja kulminira filmom "Most na rijeci Kwai" (1957.). Za ulogu u tom filmu nagrađen je Oscarom.

Publika ga posebno pamti po njegovih ukupno šest uloga u filmovima Davida Leana: kao Herbert Pocket u Velikim očekivanjima, Fagin u Oliveru Twistu, pukovnik Nicholson u Mostu na rijeci Kwai, za koju je osvojio Oscara za najboljeg glumca, Princ Faisal u Lawrenceu od Arabije, Jevgraf u Doktoru Živagu (1965) i profesor Godbole u Putu u Indiju

Video: STAR WARS: A NEW HOPE Clip - "Ben Kenobi" (1977) Alec Guinness

Poznat je i po svom portretu lika Obi-Wan Kenobi u originalnoj trilogiji Georgea Lucasa Ratovi zvijezda, za koju je dobio nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Guinness je bio jedan od tri glavna britanska glumca, zajedno sa Laurenceom Olivierom i Johnom Gielgudom, koji je napravio uspješnu tranziciju od šekspirijanskog kazališta u svojoj domovini do holivudskih hitova odmah nakon Drugog svjetskog rata.

Pored Oscara, on je također osvojio nagrade BAFTA, Zlatni globus za najboljeg glumca – drama i nagradu Tony.

Godine 1959. proglašen je vitezom od Elizabete II za zasluge u filmskoj umjetnosti.

Guinness je 1960. dobio zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih, a primio je Oscara za životno djelo 1980. godine, te nagradu BAFTA za životno djelo 1989. godine.

Preminuo je u Midhurstu 5. kolovoza 2000. godine. 

Video: What Have I Done? - The Bridge on the River Kwai (8/8) Movie CLIP (1957) HD
Kopirati
Drag cursor here to close