Do 2024. godine

Glavni grad Austrije dobija filmski studio po uzoru na Hollywood

''Gradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije koje može držati korak s Hollywoodom'', istaknuo je član bečke gradske vlade za ekonomiju, Peter Hanke.
Kultura / Film TV | 12. 01. 2023. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska metropola će do 2024. godine dobiti studio u stilu Hollywooda, s dvije dvorane za filmsku produkciju, ukupne površine od oko 3.000 kvadratnih metara.

Studio će se nalaziti u prostoru koji je vlasništvo bečke luke u 11. okrugu Simmering, a koristit će se za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata te projekata za poznate globalne streaming platforme kao što je Netflix. U neposrednoj blizini dvorana bit će moguć i najam ureda, ateljea te prostora za skladištenje stvari, kostima, maski i druge filmske opreme.

Međunarodni standardi

Obje dvorane će biti građene po međunarodnim standardima i zvučno izolirane pa će se moći istovremeno snimati dva različita projekta. Pritom je važna i energetska efikasnost pa će na krovu biti postavljena velika solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi ukupno 283.000 kWh električne energije. Gradnja bi trebala započeti ovog proljeća, a završetak je predviđen za početak 2024. godine.

Zatvaranjem filmskih studija u 23. okrugu Liesing u 2014. godini filmska industrija u Beču je ostala bez važnog prostora za produkciju, pa su prazne industrijske hale i skladišni prostori u posljednjih deset godina predstavljali zamjensko rješenje.

Novo profesionalno okruženje

''Gradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije koje može držati korak s Hollywoodom'', istaknuo je član bečke gradske vlade za ekonomiju, Peter Hanke.

Do kraja 2023. gradske vlasti će uložiti dva milijuna eura kako bi međunarodne producente i režisere privukao u Beč. Analize pokazuju da je svaki deseti posjetitelj austrijske prijestolnice tu zbog određenog filma. U 2021. godini je snimljeno oko 80 međunarodnih filmova i serija, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

 

Kopirati
Drag cursor here to close