Fondacija

Filmska priča ide dalje: Podnosi se kaznena prijava zbog zablude Vlade F BiH

Vlada Federacije BiH donijela je akt, a na prijedlog Ministarstva kulture i sporta F BiH, kojim se poništavaju rezultati ovogodišnjeg natječaja za podršku proizvodnji filmova.
Kultura / Film TV | 11. 09. 2023. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju podnijet će kaznenu prijavu protiv Nedima Karalića jer je, kako se navodi, ''predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja redateljica i redatelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa, predsjednika Upravnog Odbora zbog navodnog sukoba interesa, znajući da još od ožujka mjeseca 2022. godine uopće nije ovlašteni potpisnik Udruženja redateljica i redatelja u BiH''.

Lažno predstavljanje

''Na ovaj način doveo je u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim natječajima korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju, s pozicija sufinanciranja komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu, kao i za korisnike sredstava Fondacije za kinematografiju Sarajevo s pozicije, sufinanciranja filmske proizvodnje u 2023. godini. Ovo je dokazano izvatkom iz Ministarstva Pravde BiH koji je dostavljen Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta FBiH i Fondaciji za kinematografiju'', objavila je Fondacija.

Dodaje se kako je ''lažnim predstavljanjem, zlouporabom pečata i ovlasti i ostalim postupcima koji će biti kao sastavni dio kaznene prijave u istoj biti detaljnije opisani, dotični prouzročio veliku štetu sa ogromnim posljedicama u budućnosti; kako Vladi Federacije BiH, Fondaciji za kinematografiju Sarajevo, tako i svim aplikantima koji su na navedenim natječajima već dobili sredstva za realizaciju svojih projekata''.

''Shodno pravilniku i poslovniku Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, ista će angažirati odvjetnika za podnošenje prijave protiv navedenog Nedima Karalića, samozvanog tajnika Udruženja redateljica i redatelja u BiH'', navedeno je.

Čekanje Vlade i ministarstva

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je akt, a na prijedlog Ministarstva kulture i sporta F BiH, kojim se poništavaju rezultati ovogodišnjeg natječaja za podršku proizvodnji filmova.

Do toga je došlo nakon prepiske produkcijske kuće koja je planirala raditi nastavak filma 'Quo vadis, Aida' i ministrice koja je obećala da će ispraviti činjenicu da spomenuti projekt nije ispunio očekivanja žirija.

Potom je upravni odbor Fondacije pisao Vladi F BiH upozorivši kako je odluka neprovodiva jer su ugovori potpisani a dio novca i proslijeđen te su zatražili da ih se razriješi kako ne bi sudjelovali u nezakonitostima. Vlada se o svemu nije oglasila.

Pored toga, još uvijek čekamo službeno očitovanje ministarstva na upit kojeg smo uputili još proteklog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close