Film u Mostaru

'Djevojke toleriraju nasilje shvatajući to kao neki vid ljubomore'

''Pojedine djevojke, nažalost, toleriraju nasilje uzimajući to kao neki vid ljubomore i 'ujedno znak da je nekome stalo' tako da je vrlo važno da se razgraniči šta je to nasilje''
Kultura / Film TV | 29. 03. 2022. u 19:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcija dokumentarno-igranog filma "Bez glasa" Studio Teatra i panel diskusija upriličene su u utorak u Mostaru u organizaciji Udruženja "Dignitet" i Vijeća mladih Grada Mostara.

Film "Bez glasa" nastao je u okviru projekta "Prekinite šutnju, ne okrećite glavu- Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost" koji je financiralo Američko veleposlanstvo  u BiH.

''Riječ je o projektu koji potencira jedan veliki problem koji imamo u BiH, a čijem rješenju mogu pridonijeti i mladi ljudi kao i stariji, tako da smo večeras organizirali projekciju filma kako bismo čuli priču od jedne žene koja je takvo nešto i doživjela'' - kazao je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić.

Predsjednica Udruženja za edukaciju i razvoj "Dignitet" Edisa Demić istaknula je kako nasilje nije privatna stvar i da na tu temu treba govoriti kad god se ukaže prilika te potaći građane da pričaju o problemima s kojima se susreću i za koje znaju.

''S druge strane, ovdje su i naši psiholozi koji će dati određene savjete. Želim napomenuti da Udruženje Dignitet ima savjetodavnu i pravnu pomoć pa samim time svi oni koji osjete da mogu nakon panel-diskusije podijeliti s nama određene priče, zatražiti pomoć, mi ćemo im stajati na raspolaganju''- naglasila je Demić.

Dodala je kako večeras, također, žele staviti akcent i na nasilje među mladima.

''Pojedine djevojke, nažalost, toleriraju nasilje uzimajući to kao neki vid ljubomore i 'ujedno znak da je nekome stalo' tako da je vrlo važno da se razgraniči šta je to nasilje, koje su to granice, kako prepoznati, šta uraditi i kako se zaštititi'' - zaključila je.

Film i panel diskusija izazvali su veliko zanimanje mladih, a održani su u Kulturnom centru "Kralj Fahd".

Kopirati
Drag cursor here to close