Čovjek koji nije mogao šutjeti

Film s Goranom Bogdanom u konkurenciji Cannes Film Festivala

"Čovjek koji nije mogao šutjeti" ušao je u službenu selekciju u konkurenciji kratkog igranog filma festivala u Cannesu.
Kultura / Film TV | 24. 04. 2024. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Čovjek koji nije mogao šutjeti", 12-minutni igrani film Nebojše Slijepčevića, ušao je u službenu selekciju u konkurenciji kratkog igranog filma festivala u Cannesu.

Film je to o glasu koji se izdvaja iz mnoštva gromoglasne šutnje jer umirovljeni oficir Tomo Buzov koji vlakom putuje iz Beograda u Bar jedini se suprotstavio srpskim paravojnim snagama koje su zaustavile vlak u Bosni i Hercegovini i strijeljale 19 muslimana iz njega.

Hrabrost jednog čovjeka

U filmu glume redom Goran Bogdan, Dragan Mićanović, Alexis Manenti, Robert Ugrina, Lara Nekić, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Priska Ugrina, Nebojša Pop Tasić, Jakov Zovko i Silvio Mumelaš.

Film donosi priču o hrabrosti jednog čovjeka, od njih petsto, da se suprotstavi paravojnim snagama, putujući vlakom iz Beograda za Bar u posjet sinu.

O Slijepčeviću

Nebojša Slijepčević filmski je režiser igranih i dokumentarnih filmova koji je karijeru započeo kao jedan od autora hvaljenog televizijskog serijala Direkt. Režirao je uspješne filmove Gangster te voli i Srbenka, te brojne kratke dokumentarne i igrane filmove prikazane na najvažnijim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, gdje su osvojili više od 40 nagrada.

Četiri puta je nagrađen na Sarajevo Film Festivalu, dva puta na ZagrebDoxu, a vrijedi izdvojiti i nagradu Doc Alliance Selection Award i ulazak u uži izbor za Europsku filmsku nagradu s filmom Srbenka. Za isti film dobio je godišnju državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini. Za svoje televizijske filmove tri puta je nominiran za nagradu Prix Europa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close