AK Amplituda

Mostar postaje novo utočište filmske umjetnosti

Polaznici programa pod nazivom 'Razvoj omladinskog stvaralaštva u polju video produkcije' usavršavaju svoje vještine te imaju zadatak napraviti 6 kratkih dokumentarnih filmova.
Kultura / Film TV | 23. 04. 2024. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napredak u svijetu video produkcije u Mostaru doseže novo razdoblje uz školu koja oblikuje mlade kreativce u umjetnosti filmskog stvaralaštva.

Polaznici programa pod nazivom 'Razvoj omladinskog stvaralaštva u polju video produkcije', uz udrugu Ambasada kulture Amplituda i Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), usavršavaju svoje vještine te imaju zadatak napraviti 6 kratkih dokumentarnih filmova.

Kreativnost i inovacija

''Ovaj projekt ne samo da prenosi temeljna znanja već i potiče kreativnost i inovaciju. Polaznici se upoznaju sa svim aspektima video produkcije, od osnovnih pojmova opreme do suptilnih detalja kompozicije. U početnoj fazi, polaznici su bili pozvani da iznesu svoje ideje i prijedloge tema koje bi htjeli istražiti i prenijeti kroz svoje filmove. Raznolikost interesa i perspektiva donijela je širok spektar potencijalnih tema, uključujući problematike koje se tiču mladih i aktivnosti koje oblikuju njihov svakodnevni život'', naveli su iz ove Udruge.

Nakon temeljitog filtriranja i analize, izdvojilo se šest konačnih tema koje će biti temelj za stvaranje šest novih kratkih dokumentaraca. Svaka od ovih tema nosi sa sobom specifičnu priču, duboko ukorijenjenu u iskustva i perspektive mladih ljudi u Mostaru.

Svježe perspektive

''Kroz ovaj proces selekcije, polaznici su pokazali svoju sposobnost kreativnosti i fokusiranja na ključne aspekte života mladih u njihovoj zajednici. Ovaj korak predstavlja ne samo početak njihove filmske avanture, već i angažman u istraživanju i izražavanju bitnih tema koje dotiču njihovu stvarnost. Nakon toga, upoznali su se s opremom i ekspozicijom, stječući ključna znanja o alatima i tehnikama potrebnima za snimanje visokokvalitetnog materijala'', navode voditelji.

Polaznici su usvojili su znanje o tehničkim aspektima snimanja i o opremi koju koriste, te osnove snimanja i montaže.

''Dok se približavaju završetku svojih kratkih dokumentaraca, polaznici su svjesni da su na putu da postanu ne samo tehnički vještiji već i umjetnici u svom polju. Mostar može očekivati da će ovi mladi filmaši donijeti svježe perspektive i inovativne priče na veliko platno'', stoji u priopćenju Udruge Amplituda.

Kopirati
Drag cursor here to close