''Zašto mama vazda plače?''

Film Mostarke Karmen Obrdalj dobio još tri nagrade

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini.
Kultura / Film TV | 23. 12. 2020. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Zašto mama vazda plače?'' Mostarke Karmen Obrdalj nagrađen je na još tri festivala - u Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Ovo su deveta, deseta i jedanaesta nagrada za film.

Film je nastao u produkciji Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci.

Naratorica filma je Mostarka Fatima Kazazić Obad koja je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Režiju potpisuje Mostarka Karmen Obrdalj koja pohađa studije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Montažer filma Aleksandar Jurić je također student Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, kao i snimateljka filma Jana Vuković. Kolor korekciju je radio Boris Andrejević, još jedan od studenata Akademije umjetnosti Banja Luka. Glazbene aranžmane za film radio je Josip Paradžik iz Ljubuškog.

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini.

Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva; Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo.

Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Kopirati
Drag cursor here to close