''Izmišljotina''

Egipćani ljuti na Netflix: Kleopatra nije bila crnkinja

Kelopatru u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz "stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi".
Kultura / Film TV | 20. 04. 2023. u 07:13 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflixova dokumentarna drama koja egipatsku kraljicu Kleopatru prikazuje kao crnu Aftrikanku izazvala je kontroverze u Egiptu, prenosi Hina pozivajući se na BBC.

Jedan je odvjetnik podnio tužbu protiv Netflixa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila "blijedoputa, a ne crna".

Porijeklo upitno

Ni producenti dokudrame kažu da je Kleopatrino porijeklo upitno.

Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine prije Krista i bila je zadnja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomejevića govorila je grčkim jezikom.

Na tronu je naslijedila oca Ptolomeja XII. 51 godine pr.n.e. i vladala do smrti dvadeset godina poslije. Nakon toga Egipat je pao pod rimsku dominaciju.

Identitet Kleopatrine majke nije poznat i povjesničari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dijela Afrike.

Stoljećima duga debata

Kelopatru u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz "stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi".

Jada Pinkett Smith, američka glumica koja je u ovoj drami naratorica i producentica, izjavila je: "Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni i mojoj kćeri i našoj zajednici da se o takvim pričama zna".

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za starine, tvrdi da se radi o izmišljotini.

"To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači bjelkinja".

Video: Kraljica Kleopatra

"Netflix pokušava izazvati konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno". kazao je.

Odvjetnik Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužitelj poduzme "nužne zakonske mjere" i blokira pristup Netflixovim uslugama u Egiptu. Netflix je optužio za promoviranje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta.

Glumica Adele James kratko im je odgovorila na Twitteru: "Ako vam se ne sviđa podjela uloga, nemojte gledati".

Kopirati
Drag cursor here to close