All the Light We Cannot See

Dugoočekivana serija podijelila mišljenja: Što vi kažete?

Serija je po objavi oštro podijelila i kritiku i publiku. Nezadovoljstvo su u prvom redu iskazali upravo ljubitelji književnog predloška, koji su ekranizaciju ocijenili razočaravajućom.
Kultura / Film TV | 06. 11. 2023. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset godina bilo je potrebno američkom piscu Anthonyju Doerru da dovrši roman All the Light We Cannot See (Svjetlo koje ne vidimo). No, zasigurno ne žali za njima jer mu je spomenuti naslov priskrbio prestižnu Pulitzerovu nagradu.

Godine pisanja rezultirale su kompleksnom prozom koja se može čitati višestruko: kao roman o odrastanju, kao roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i kao roman o žrtvi.

Četverodijelna serija

Učestalo ga uspoređuju s još jednim hit romanom – The Book Thief (Kradljivicom knjiga), djelom Markusa Zusaka. Prema nagrađivanom romanu australskog pisca snimljen je i istoimeni filmski hit u režiji Briana Percivala, piše Journal

Ovaj put slijedi i Doerrov roman, koji nam je prikazan u vidu miniserije koja je na Netflix stigla 2. studenog.

Četverodijelna serija prati priče slijepe francuske tinejdžerice po imenu Marie-Laure i njemačkog vojnika po imenu Werner, čiji se putevi isprepliću u okupiranoj Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Pred navalom ratnih zbivanja, Marie-Laure je s ocem pobjegla na selo, no ono što ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke.

S druge je strane Werner, siroče opsjednuto radijom, kojem talent za tehnologiju osigurava mjesto u Hitlerovoj mladeži. Ratna zbivanja i njega će dovesti na sam sjever Francuske, a ondje će ga zadesiti i fatalni susret…

Režija serije All the Light We Cannot See povjerena je Shawnu Levyju, dok je za scenarij zaslužan Steven Knight. U glavnoj ulozi po prvi puta ćemo imati priliku vidjeti glumicu Ariju Miju Loberti, kojoj će se pridružiti dva velika glumačka imena, ono Marka Ruffala i Hugha Laurieja.

Ne prati original? 

Nakon što su na društvene mreže dospjeli prvi kadrovi iz miniserije, komentatori nisi skrivali uzbuđenje zbog novog projekta. Književni predložak okarakterizirali su kao jednu od najboljih knjiga koje u pročitali, a iskazali su i želju da kvaliteta ekranizacije prati kvalitetu originala.

No, serija je po objavi oštro podijelila i kritiku i publiku. Nezadovoljstvo su u prvom redu iskazali upravo ljubitelji književnog predloška, koji su ekranizaciju ocijenili razočaravajućom. Koja je svrha pretvaranja knjige u TV seriju ako su pritom odlučili odbaciti napisano?, pitaju se.

Video: All the Light We Cannot See | Official Teaser | Netflix

Iznose i tvrdnje kako je kvalitetan tekstualni predložak pretvoren u plitku dramsku seriju koju nisu izvukle ni uspješne glumačke role.

S druge strane, oni koji nisu pročitali roman, te ne uspoređuju dva naslova, dijele mahom pozitivno mišljenje o seriji.

Istaknuli su kako donosi iskrenu priču koja je u ovim vremenima sjajni podsjetnik na što je čovječanstvo sposobno kada je suočeno sa zlom, oslanjavši se na nadu i ljubav.

Kopirati
Drag cursor here to close