Glumio je iz duše

Prije 20 godina preminuo legendarni bh. glumac Zaim Muzaferija

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Nagrađivan je Zlatnom arenom u Puli, kao i nizom drugih nagrada.
Kultura / Film TV | 05. 11. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Zaim Muzaferija (Visoko, 9. ožujka 1927. – Visoko, 5. studenog 2003.) 

Na današnji dan prije 20 godina, 5. studenog 2003. u Visokom je preminuo bosanskohercegovački filmski, televizijski i kazališni glumac Zaim Muzaferija.

Osim što se desetljećima bavio glumom, radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Rođen je u Visokom 9. ožujka 1927. godine, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je član antifašističkog pokreta, uhićen 1942. godine.

Nakon rata počeo se amaterski baviti glumom, a prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad". Za tu ulogu nagrađen je na filmskom festivalu u Puli specijalnom nagradom.

Na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu "Stanica običnih vozova" (1990.) Nenada Dizdarevića.

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1968. godine nagrađen je za uloge u filmovima "Praznik" (1967.) Đorđa Kadijevića i "Mali vojnici" (1967.) Bahrudina Bate Čengića.

S Batom Čengićem je surađivao i u TV drami "Jagoš i Uglješa", te u filmovima "Slike iz života udarnika" (1972.), "Pismo-glava" (1983.) i "Gluvi barut" (1990).

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u kazališnim predstavama na profesionalnim scenama diljem Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri "Hasanaginice" Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u "Dervišu i smrti" Meše Selimovića - u režiji Nijaza Alispahića, te u "Hamdibegu" Harisa Silajdžića i "Šehidu" Zilhada Ključanina.

Zaim je svojih 60 godina umjetničkog rada obilježio nastupajući u kazališnoj predstavi svog sina Jesenka Muzaferije "1001 bošnjački dan".

U svom posljednjem intervjuu, kojeg je 2003. dao za list Oslobođenje, definirao je svojih 60 godina rada rečenicom: "Moj krug se zatvara".

Samo četiri mjeseca poslije, Zaim Muzaferija je umro u krugu svoje obitelji u Visokom.

Osim glumom Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitirao diljem svijeta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nürnbergu.

U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" gdje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, kazališne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere najnovijih filmskih uradaka u Visokom. (Izvor: Wikipedia)

Video: Ovo malo duše - scene-Šta ima u Tuzli... ašikujete, neka neka
Kopirati
Drag cursor here to close