Filmski festival

Berlinale: Uz publiku, bez prijema i tradicionalnih zabava

Neki dijelovi festivala poput Europskog filmskog sajma ili programa Mladi talenti, bit će održani isključivo na internetu.
Kultura / Film TV | 12. 01. 2022. u 21:55 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč strožim mjerama u borbi protiv pandemije koje se uvode u Njemačkoj, ovogodišnji Berlinski filmski festival će se ipak održati uz prisustvo publike ali s promijenjenim programskim konceptom, objavila je uprava Berlinalea u srijedu, prenosi Hina.

"Mi smo svjesni izazova koji su nastali zbog nepredvidljivog protoka pandemije. No isto tako smo svjesni da kultura igra temeljnu ulogu u našem društvu", priopćilo je vodstvo festivala.

Posjetitelji festivala, kako stručna tako i široka publika, u kino-dvorane će moći ući samo ako ispunjavaju tzv. 2G+ pravila. To znači da je ulaz dozvoljen samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli koronavirus uz dodatno predočenje aktualnog negativnog testa.

Bez prijema i zabava

Hoće li umjesto testiranja biti prihvaćene potvrde o primljenoj trećoj dozi cjepiva, kao što je to uobičajeno u ostatku zemlje, za sada nije poznato. Tijekom boravka u kino dvoranama obvezno je nošenje maski.

Isto tako će predstave za stručnu publiku, koje su se prijašnjih godina popunjavale po principu reda dolaska, sada moći posjećivati isključivo uz prethodno nabavljenu ulaznicu.

Kapaciteti kino dvorana će biti popunjeni samo do 50 posto, odlučilo je vodstvo festivala uz prethodni dogovor s berlinskim senatom za zdravstvo.

I koncept je promijenjen tako da će sam natjecateljski dio trajati od četvrtka 10. veljače do srijede 16. veljače kada će biti predstavljeni i pobjednici. Ostali dani festivala do nedjelje 20. veljače bit će rezervirani za presjek festivalskog programa te će biti namijenjeni isključivo širokoj a ne stručnoj publici. Inače se pobjednici proglašavaju predzadnji dan festivala dok je za široku publiku rezerviran posljednji dan.

Isto tako, zbog pandemije, ove godine neće biti prijema ni tradicionalnih zabava nakon filmskih premijera.

Neki dijelovi festivala poput Europskog filmskog sajma ili programa Mladi talenti, bit će održani isključivo na internetu.

Prošle godine Berlinale je održan u dva dijela: prvi natjecateljski dio je stručna publika u ožujku mogla pratiti preko interneta a drugi dio festivala održan je u lipnju na otvorenom za širu publiku.

Film koji treba unijeti lakoću u svakodnevnicu

Uprava festivala u srijedu je objavila da će festival otvoriti najnoviji film francuskog redatelja Francoisa Ozona "Peter von Kant".

"Za otvorenje ovogodišnjeg festivala smo odabrali jedan film koji bi trebao unijeti malo lakoće i poleta u našu sumornu svakodnevicu", rekao je umjetnički direktor festivala Carlo Chatrian.

Zbog naglog pogoršanja epidemijske situacija i brzom širenju omikron varijante virusa, za sada nije poznato hoće li uoči svečanih premijera biti predstavljanja filmskih zvijezda na crvenom tepihu.

Zbog pandemije su se ove godine uprave nekih poznatih filmskih festivala poput onog u američkom Sundanceu odlučile na online verzije.

Kopirati
Drag cursor here to close