Od 12. do 17. veljače

U Mostar stižu antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije

Središnja manifestacija obilježavanja koja će okupiti preko tisuću gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. veljače.
Kultura / Flash | 09. 02. 2018. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizirat će od 12. do 17. veljače manifestaciju "Dani antifašizma u Mostaru" koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Manifestacija, koja će biti održana u povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, počet će otvaranjem izložbe 'Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu', koja će biti postavljena 12. veljače u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati, dok će drugog dana manifestacije na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati biti upriličena projekcija igranog filma "Šišanje".

U sklopu manifestacije, uz ostalo, u srijedu, 14. veljače, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati bit će predstavljeno drugo izdanje knjige "Tito i mi- jučer, danas, sutra" o kojoj će govoriti Besima Borić, Slavo Kukić i Esad Bajtal, a 15. veljače u hotelu "Bristol" od 19 sati održat će se tribina "Spomeničko naslijeđe NOB-a i kultura sjećanja". Uvodničari na tribini bit će Tomislav Išek i Senada Demirović- Habibija.

Središnja manifestacija obilježavanja koja će okupiti preko tisuću gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. veljače. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12:30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

''Ove godine smo odlučili upriličiti širu manifestaciju da se obilježavanje ovog značajnog datuma iz povijesti Grada ne svede samo na to da dođemo jedan dan, ispričamo se, položimo cvijeće i čekamo neku sljedeću prigodu, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad'', kazao je predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić.

Govoreći o atmosferi u kojoj se ove godine obilježava godišnjica oslobođenja Mostara, Đulić je dodao kako je atmosfera posljednjih godina otprilike konstanta.

''Imamo bujanje raznoraznih oblika neofašizma, neofašističkog djelovanja, aktivnosti čak i u vlasti, od pojedinaca u stranačkom djelovanju, u izjavama koje se daju i naravno da to sve skupa unosi nemir, ali istovremeno uvjerava nas da obilježavanje ovakvih dana, djevovanje na razvijanju ideje antifašizma i pokazivanje mladim ljudima kud ih vodi retorika i djelovanje i u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima je naša prvenstvena zadaća'', poručio je Đulić.

Kopirati
Drag cursor here to close