Krenuli radovi

Partizansko spomen groblje pod videonadzorom

Rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi.
Kultura / Flash | 05. 04. 2018. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U krugu Partizanskog spomen groblja u Mostaru postavljena je kućica na koju su postavljene kamere. U blizini kućice zamijetili smo i djelatnika zaštitarske tvrtke.

Ove aktivnosti su vezane za rekonstrukciju Partizanskog kojeg je najavio i Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Odbor se oglasio priopćenjem navodeći kako rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi, te kako su dobili suglasnost ministrice kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i pomoćnice direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Alme Ferizović Pavlović za izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča.

''Ministrica kulture i sporta Federacije BiH, Zora Dujmović i pomoćnica direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, Alma Ferizović Pavlović, dostavile su na traženje Agencije 'Stari grad' u Mostaru zajedničku pismenu suglasnost za privremeno izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča iz kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru – nacionalnog spomenika BiH, kako bi se obavili neophodni stručni zahvati na sanaciji i rekonstrukciji spomen obilježja mostarskim rodoljubima i patriotama, poginulim između 1941. i 1945. godine na strani antifašističkog otpora Europe i svijeta protiv sila Hitlerove fašističke koalicije'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.

Kako navode u priopćenju ''ova aktivnost Agencije 'Stari grad' Mostar uslijedila je nakon serije vandalskih nasrtaja zasad nepoznatih osoba koje su, djelujući organizirano i očigledno u dužem vremenskom periodu, sustavno oskrnavile ili potpuno uništile više stotina kamenih cvjetova sa imenima palih rodoljuba Mostara, načinivši veliku štetu na cijelom kompleksu koja se već mjeri stotinama tisuca maraka''.

Navode kako je polovicom veljače ove godine zabilježen još jedan vandalski nasrtaj nepoznatih osoba na sadržaje spomeničkog kompleksa kada je polomljeno i uništeno preko 180 kamenih spomen ploča, te iščupano iz zemlje 29 betonskih postolja na koja se postavljaju spomen ploče.

Cijeli slučaj je, kao i u više navrata ranije, uredno prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ, te je urađen i policijski ocevid.

''Oštećene ili polomljene kamene ploče, koje izgledom i porukom kakvu je želio poslati arhitekta Bogdan Bogdanović, autor Partizanskog spomen groblja, simboliziraju posječena stabla, sada su pohranjene u kompleksu Javnog poduzeća 'Komos', dok se usporedo pripremaju aktivnosti na ponovnoj izradi 'cvjetova' koji su trajno uništeni'', objašnjavaju iz Odbora za obnovu.

U zajedničkom pismu Agenciji Stari grad“, Dujmović i Ferizović, zalažu se za zajedničku aktivnost svih nadležnih institucija radi dogovora oko provođenja sustavih mjera trajne zaštite i brige o svim nacionalnim spomenicima na nivou Federacije BiH.

Kada je u pitanju kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru, sugerira se osiguranje spomenika, uz obavezan fizički i video nadzor cijelog kompleksa, kao i iznalaženje trajnih rješenja za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Cijelu aktivnost oko animacije javnosti i nadležnih federalnih i državnih organa vlasti o potrebi hitne rekonstrukcije, obnove i zaštite ozbiljno devastiranog nacionalnog spomenika u Mostaru, koji se tretira kao istinsko i prestižno remek djelo među antifašističkim spomenicima na prostorima bivše Jugoslavije, započeo je prije tri mjeseca Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazi Sergej Sergio Šotrić.

Akciju su podržali i pozdravili ne samo građani Mostara, nego i cijele BiH.

''Na poziv predsjednika Odbora, Sergeja Šotrića, i brojnih Mostaraca, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, su posjetili Partizansko spomen groblje u Mostaru, kada su se na licu mjesta uvjerili u razmjere devastacija i ogromne materijalne štete. Oni su pokrenuli cijeli niz organizacionih i drugih aktivnosti kako bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i zaštita ovog nacionalnog spomenika BiH, kako se očekuje, bila urađena već ovog proljeća'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja.

Kopirati
Drag cursor here to close