Pregled tjedna

Piralen nam je odmah iza Hong Konga

Asfalt u tunelu propao je samo dan nakon što je postavljen. To je prava slika Bosne i Hercegovine. Živimo u krugu krpljenja i propadanja.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 06. 2019. u 10:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.6. – Ponedjeljak

Traju još uvijek natezanja oko toga tko je to kriv što Bosna i Hercegovina nema vlasti. Država koja godinama puže, može ovako puzati još godinama. Novih zakona nema, novih koraka na europskom putu, novih strategija i odluka kojima bi nam svima bilo bolje.

A i da ima, mi smo navikli da zakone ne poštujemo, da psujemo na sve korake koji bi zaljuljali našu uljuljkanosti i da tvrdimo kako nam je dobro i ovako.

11.6. – Utorak

Problemi u pravosuđu rješavaju se prepucavanjima preko medija. Oko mostarskog smeća nema se tko s kim prepucavati. Grad još uvijek šuti. Inspekcije su na terenima, građani blokiraju odvoz smeća. Mostar bi na svojem putu prema prijestolnici kulture trebao poderati sve strategije i napisati samo jednu - strategiju otpada.
No, mudre glave, koje ne poznaju skraćenice niti imaju hrabrosti za suočiti se s mikrofonom i objektivom kamere ali i s činjenicom da su godinama dopuštali da se radi kako se ne treba raditi – i poduzećima, i građanima i sebi. Sad se bumerang vratio. I poduzećima i vlastima i građanima.

12.6. - Srijeda

Čuvanje granice nije zadatak vojske, kaže ministrica obrane BiH. U skladu je to s izjavama Milorada Dodika da vojska neće praviti ''zid''prema migrantima.

Samo, ''tanko'' je prošla vijest kako je Dodik, prije negoli je zasjeo na čelo države koja mu ništa ne znači - a nije se doduše država ni slomila od značenja bilo kome - da je bit vojske čuvati granice BiH i da, ako neće čuvati granice, ne vidi njezin smisao.

Ploča se okreće i navlači lagano nad grob ove zemlje.

13.6. – Četvrtak

Održan je sastanak u Sarajevu o mostarskom smeću. Ništa novo nije rečeno. Grad i gradonačelnik su od prosvjednika dobili rok. Nije rečeno što ako se taj rok probije, a probit će se kao i svi rokovi do sada.

A Aluminij je opet probio rok sa strujom. Prijateljski raspoložena Elektroprivreda HZ HB ipak je ispred prijateljstva stavila novac i shvatila da je odluka o davanju struje ipak bila bliže samoubojstvu nego što se to mislilo.

Nekadašnji mostarski div pretvorio se u najveći balončić sapunice koja vlada u ovoj zemlji. Teško se oteti dojmu da, unatoč svim brigama oko tvornice, ustvari nikoga nije briga.

14.6. – Petak

Nepoželjni Željko Komšić došao je u Mostar. Nije bilo prosvjeda.

15.6. – Subota

Asfalt u tunelu propao je samo dan nakon što je postavljen. To je prava slika Bosne i Hercegovine. Živimo u krugu krpljenja i propadanja.

Miloradu Dodiku ostaje kazne, koja mu ništa ne znači, baš kao što je i Zdravku Mamiću kazna da ne smije napustiti BiH iako je od nju pobjegao od kazne.

16.6. – Nedjelja

Tek nakon što smo odgledali u poodmaklim minutama središnjeg Dnevnika državne televizije odgledali kako se prosvjeduje u Hong Kongu i Moskvi, i nakon što smo vidjeli kako se državni ministar brine za državu u prelijepom okruženju kojem fali pola brda zbog nečije koncesije, čuli smo da je u Banja Luci količina piralena skoro 3.000 puta viša od dozvoljene.

O mostarskom piralenu još ništa ne znamo. Zato znamo, profesionalno pojašnjeno, da je bakterija u mostarskoj bolnici kao punica. 

Dokaz je to kako se uređuje briga za one koji su ostali živjeti ovdje. I trovati se. Naš život nam je tek iza Hong Konga.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close