Pregled tjedna

Ovce otimaju ovce, a prva dama dužna  

Što drugo učiniti u državi u kojoj predsjednikova supruga nema da plati račun, nego pobjeći.
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 05. 2019. u 10:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.5. – Ponedjeljak

Dragan Čović je, navodno, zamolio Angelu Merkel da nas prime u EU preko 'štele'. No, analitičari kažu kako je kandidatski status BiH za ulazak u EU znanstvena fantastika. A u kojem smo žanru govore i analize da je BiH, koja mjesecima sluša natezanja oko vlasti, deset godina iza Albanije.

A točno godinu dana ranije, Dnevni avaz, list koji će, po tko zna koji put, prestati rešetati SDA, objavio je kako se 170.000 KM mjesečno iz proračuna izdvaja za plaće obitelji Džaferović.

''Istraživanje Dnevnog avaza tako je pokazalo da je preko svoje pozicije unutar organa vlasti i SDA na državne jasle uposlio desetak članova svoje bliže rodbine. Svi oni dobili su poslove u 'najjačim' institucijama, gdje su plaće ujedno i najviše'', stoji u tekstu kakve, nakon novog povijesnog pomirenja, nećemo čitati.

21.5. – Utorak

Čovjek je čovjeku vuk. Pokazao je to otmičar iz Sokoca koji je susjedu oteo 18 ovaca i zatražio otkupninu od 1.000 KM. Iako se radi vjerojatno o nekakvom lošekomšijskom životarenju, počeli smo, i sami ovce, pokazivati kako pucamo po šavovima.

Policija je, nakon što je oslobodila ovce koje je otmičar procijenio na 55,5 KM, pronašla i puške, streljivo i bombe. Čekamo samo kad ćemo puknuti i zapucati po onom što se ne da ušiti.

22.5. – Srijeda

Objavljena je lažna vijest da je uhićena osoba koja je snimala prometnu nesreću u kojoj je poginuo deminer kod Mostara. Policija je samo rekla da vijest nije točna. Nije rekla zašto nije uhićen.

23.5. - Četvrtak

Zabavlja nas ''predmet Tegeltija''. Iako svi znamo kako je pravosuđe u BiH poput švicarskog sira, pokušava nas se uvjeriti da je sve riječ o namještaljci kako bi se srušio jedan klan da bi se, naravno, poslije toga doveo drugi.

Snimka, koju je gospodarstvenik, iznerviran sporošću pravosuđa, snimio i proslijedio ''strancima'', jer mi sebi više ne vjerujemo, dokaz je kako se s ''najvišima'' u ovoj državi može u kafani riješiti sve. Bitno je samo da negdje između redaka zašuška kakva koverta i sve će biti riješeno.

Nećemo se nagledati moralnih likova koji će se odreći svojih funkcija dok se sve ne dovede na čistac. Samo ćemo slušati kako netko želi srušiti Srbe i pravosuđe će nastaviti tamo gdje je stalo i propalo.

24.5. – Petak

Velikani koji su sebi namjestili izbore onako kako to njima odgovara i koji guraju u vlast koga oni hoće, bez obzira na volju građana, nastavljaju sapuničiti. Što će biti, a što neće, tko će dobiti po prstima, tko u neku drugu tjelesnu metu, tko neće dobiti ništa a tko želi sve? Pitanja su to koja nas razvlače i spremaju na put. Vidi se: oni koji su zasjeli rješavati probleme u ove tri godine što je preostalo mandata, počeli su ih baš rješavati.

Istodobno, tuga se nadvila nad ovu zemlju. Supruga Željka Komšića neki se dan vratila jer nije imala da plati negdje nešto. Iznervirano je to rekao čovjek kojeg neće narod a koji se uporno gura na mjesto prvog. Tužno je to kad jedna od prvih dama ne može platiti nešto. Alarm je to za sve nas koji gledamo kako preživjeti do prvog. Jer što drugo učiniti u državi u kojoj predsjednikova supruga nema da plati račun, nego pobjeći. No, prije toga treba skupiti da dama ne bude dužna.

25.5. – Subota

Dobili smo novi datum iz ureda za sipanje datuma. Naime, Radiotelevizija Herceg Bosne trebala bi početi s radom krajem lipnja. No, nitko se još službeno nije očitovao o krahu na Našoj TV u koju je tek nakon slova na ovim stranicama, stigao mail obećanja da će sve biti dobro ako bude dobro, a novinarima, koji šute, uplaćena jedna plaća u ovoj godini. 

26.5. – Nedjelja

Izetbegović kaže da je Čović odustao od trećeg entiteta. Rekao je da se nada da čelnik HDZ-a BiH ne laže. No, valjalo bi da se prisjeti kako je Čović rekao da je s Izetbegovićem dogovorio rješenje za Mostar, pa da nam dokaže da ni jedan ni drugi ne muljaju. Kasno je, naime, u ovoj zemlji za poligraf. Zemlja je ovo u kojoj bi i on slagao.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close