Pregled tjedna

Ovu zemlju najviše vole oni praznih džepova

Iako je potpuno idiotski prozivati medije da guše pokretanje proizvodnje u ispražnjenoj tvornici, netko i tu priču ''puši''. Baš kako što je popušio priču da su krivci za gašenje negdje daleko.
Kolumna / Pregled tjedna | 13. 01. 2020. u 10:28 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.1. – Ponedjeljak

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović dobio je poruku kako je s Bosnom i Hercegovinom bolje surađivati nego ju napadati. Nitko u BiH još nije spomenuo smrdljivi epitet kojeg je Milanović zalijepio ovoj zemlji. Možda zato jer je u pravu.

BiH još mamura od dočeka Nove godine. Nitko ne trza na telefonska imenovanja koja mamurna vlada žurno odrađuje. Mamurni radnici miruju na izjave kako nam treba bogat i dobro plaćen radnik. Miruju i gazde.

7.1. – Utorak

Osim prepucavanja anonimnih izvora u medijima, u Aluminiju sve miruje. Miruje i oko Aluminija. Iako je potpuno idiotski prozivati medije da guše pokretanje proizvodnje u ispražnjenoj tvornici, netko i tu priču ''puši''. Baš kako što je popušio priču da su krivci za gašenje negdje daleko.

U sklopu akcije Var, o kojoj bi u normalnoj zemlji brujali svi mediji – osim kod nas – ispitano je 500 ljudi. Lanac namještanja utakmica trebao bi biti otkriven. No, kakvo je zanimanje javnosti i loptaša, ako dobijemo još jednu veliku priču malih rezultata nikome neće biti krivo. Mi ionako trčimo za loptama kako nam je drugi šutaju.

U slobodno vrijeme, visoki predstavnik u BiH pita se bi li mlada Alma postala ministrica da je ostala u BiH. Odgovor je točan. Isto kako što visoki ne bi bio visok da nije ostao rasti u BiH.

8.1. – Srijeda

Jedna od najvećih šarenih laža u BiH, prosječna plaća, prije deset godina bila je manja za 130 KM. S druge strane, jedan od najvećih tereta u BiH - potrošačka korpa, prije deset godina bila je jeftinija za 700 KM. Sva razlika između brojki zove se život u BiH.

''Najveći problem predstavlja činjenica što većina bh. radnika radi za znatno nižu plaću od prosječne, ponekad i za mnogo manje nego što košta prehrana za četveročlanu obitelj'', navodi se u tekstu, koji u ovo vrijeme kiselih krastavaca, govori o stvarnom životu u BiH. Možda zato sve mlade Alme neće postati ministrice u BiH.

9.1. – Četvrtak

Svake godine isto. Milorad Dodik tvrdi kako je Republika Srpska stvorena da bude pripojena Srbiji i da to svi sanjaju. U stvarnosti, svi sanjaju da se pripoje normalnoj platnoj listi. Od ljubavi pod uštirkanim zastavama se ne živi.

Federalna Vlada usvojila je izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva. Iako sve županije same nisu odobrile izvještaj, vlada je sabrala njihova izvješća i došla do zaključka da ljude u Federaciji najviše izdaje srce.

Šuška se da bi moglo doći do poskupljenja struje. Žuti prsluci u BiH još miruju.

10.1. - Petak

Martina Mlinarević odlazi iz BiH, Miroslav Lajčak se vraća dovesti nas u red. Željko Komšić opet drži lekcije Srbiji.

U Hrvatskoj na vidjelo curi domoljublje. Glumcima koji su glumili u užasnom ostvarenju 'General' nisu isplaćeni honorari. Slično je kao i kod nas. Samo je domoljublje u filmu o Srebrenici Jasmile Žbanić koštalo statiste.

11.1. – Subota

Zakašnjeli subotnju bunt: studenti se bune zbog nove veleposlanice u Češkoj, visoki predstavnik se buni zbog proslave Dana Republike Srpske, bivši sportski djelatnici zbog sportaša godine u Mostaru a ne zbog šaptom ugašenog kluba.

Sve buntovi na papiru.

12.1. – Nedjelja

BiH, koja je jedva otišla na europsko rukometno prvenstvo slavi svoje poraze. Nitko ne spominje dug od skoro 1,7 milijuna maraka.

Upitne su dnevnice igračima, ali će se kod nas opet prosipati priča kako ovu zemlju najviše vole oni praznih džepova. I opet ćemo prijeći preko svega i opet ćemo slaviti svoje poraze.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close