Pregled tjedna

Zastave ipak mogu u Predsjedništvo

Sve što smo zaokružili, džabe smo zaokružili.
Kolumna / Pregled tjedna | 20. 05. 2019. u 09:58 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.5. – Ponedjeljak

Kad poželimo malo stvarnosti, onda nam netko zalijepi crne brojke na ekrane. Prošle godine, naime, u BiH nije napravljen ni centimetar autoceste. U izbornim godinama ništa ne mrda.

Zato mrda uvoz. Samo 22 posto hrane koju pojedemo, sami proizvedemo. Oni koji jedu redovno u BiH, jedu 78 posto uvezene hrane. Za to vrijeme gledamo kako nam poplave gutaju polja u koja su utrpani milijuni. I za poticaj proizvodnje i za zaštitu od poplava. Jedni su završili na balkonima, a druge su progutale poplave pohlepe.

14.5. – Utorak

Neviđeni gaf dogodio se srbijanskoj državnoj televiziji kad su uz ime i prezime Dragana Čovića dodali i prezime Dodik. Niti jedan čelnik nije tako ''udan'' kao što je to ispalo s čelnikom HDZ-a BiH.

Dževad Mlaćo ipak neće biti počasni građanin Bugojna. Digla se frka oko njegove nominacije zbog uloge koju je imao u ratu. I dok su neke stranke odglumile brigu, nitko nije ni odglumio da se Mlaćina uloga ispita. Oni koji bi se trebali baviti ovim pitanjem imaju, izgleda, pametnija posla. Baviti se kampanjom za europske izbore ili dizati optužnice za smotuljak zeljaste tvari i duhan.

15.5. – Srijeda   

Tužiteljstvo će se pozabaviti trenutnim predsjednikom BiH koji inače sjedi na čelu države koju ne priznaje, ali priznaje njezinu blagajnu svakog mjeseca kad mu, nezabrinutom za kredite, uredno legne uplata.

Uspavani visoki predstavnik u BiH, nakašljao se pa rekao kako su bonnske ovlasti spremne i da bi ih zbog retorike koju nezabirnuti lider sipa po BiH i oko nje, mogao potegnuti.

16.5. – Četvrtak

Cirkus se nastavlja. Bakir Izetbegović više nije kreten. Prigrlio ga je opet Fahrudin Radončić i rodila se nova stara ljubav. ''Izdignuti se iznad osobnih interesa'', poruka je nakon što se SBB ponovno sagnuo pred SDA i najveća prevara koju slušamo svaki put kad nekoga zasvrbi mjesto za sjedenje. Tek sad je SDA sigurna da nakon kupovanja Željka Komšića i novog utapanja Radončića da može krenuti u ono što ih najviše boli – rušenje vlasti u Kantonu Sarajevu. Jer, u Kantonu je novac.

Pohvalio se Željko Komšić da ne priča s HDZ-om s kojim je u vlasti pa će biti zanimljivo vidjeti vlast kako se brine za sve nas a ne priča između sebe. Otkrio je i čovjek zaboravljenog obraza u kojeg je upirao prstom i da će stati pred Izborni zakon i pred promjene Ustava. Ako nekom nije bilo jasno, sad je jasnije – idemo se natezati do kraja mandata.

17.5. – Petak

U Sali 30 u zgradi Predsjedništva BiH, u kojoj ne smije biti nikakvih zastava osim državne, a toga smo se, je li, naslušali, zablistale su zastave stranaka. Potpisan je strateški dokument novih, starih prijatelja, koji zaboravljaju svoje odlučno ''Nikad!'' i svoja skakanja s tornjeva.

Zastave stranaka mogu u Predsjedništvo BiH jer su stranke i iznad države i iznad naroda.

18.5. – Subota

Slučajni prolaznik napokon je prošao. Zlatko Lagumdžija dobio je nogu iz SDP-a. Udesničena ljevica svađa se sama sa sobom.

U Bleiburgu je sijevnula samo jedna desnica.

19.5. – Nedjelja

Milorad Dodik ponovio je ono što je Bakir Izetbegović mjesecima glumio da nikad nije čuo. Republika Srpska će ostati neutralna, a to znači da se nećemo mrdnuti ni korak prema NATO-u. Znalo se to mjesecima, ali su se mjeseci potrošili da se nabrijemo jedni na druge i da se poslože partneri onako kako partnerima paše.

Sve što smo na izborima zaokružili, džabe smo zaokružili.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close