Pregled tjedna

Potresi ne mogu srušiti bogove

Upozorava se na veliku krizu koja će u BiH doći nakon ove velike krize i biti veća od svih velikih kriza koje smo proživjeli. Onda će se naći način da se donese proračun i sve će biti kao prije.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 04. 2022. u 09:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.4. – Ponedjeljak

Još uvijek se traži tko je neprijatelj BiH i prosipaju se definicije tko to voli i kako se voli prazna zemlja u kojoj postoji samo prazna priča. Ali, eto, umišljenom bogu bitno je da su džamije pune.

Drugi bog pobrojao je stvari koje su otmičari trebali spakirati nakon što spakiraju njega. Milorad Dodik, baš kad  je stupila na snagu gumica visokog predstavnika koja je izbrisala Dodikove zakone, iskorištava priliku za dobru reklamu.

Oni što pune redove u kojima Bakir Izetbegović vidi spas i oni što bi skrili Dodika od otmice i njegove umjetnine u svoje trošne domove, nasjedaju. Ako su prosječni, spadaju u one koji imaju 1.056 KM. Ako nisu, nemaju. Oni imaju bogove.

19.4. – Utorak

Treći bog je kod svog boga. Dragan Čović svako malo skokne kod Andreja Plenkovića kako bi onda poslali priopćenje nalik nekom ranijem priopćenju u kojem se upozorava na sve osim na vlastitu nemoć.

Malo veći bogovi spremaju dublje krize. Rusija blokira financiranje OHR-a. Novac će se naći, izlaz iz krize teško.

Zato nema novca za Tužiteljstvo u Mostaru koje kaže kako nikoga nije briga što im fali daktilografa i kako su im vlasti, koje imaju novca – najviše za sebe – kupile samo dva kopir-aparata. Borba je to za pravosuđe nekih nižih bogova koji su u svojim ogledalima viši od svega.

I to uskoro ništa neće biti važno. Dignut će se ruke za papir u kojem je prikazana sramota umišljene vlasti, past će koja kritika, a onda slijedi amnezija potpomognuta neradnim danima kojih ne smije nedostajati onima što jesu s jasli koje stoka puni.

Dok velike patriote, a posebno domoljubi, laju na bivšu državu koje su se neki jedva odrekli, poštuju zakon iz SFRJ koji kaže da se Praznik rada slavi što duže. Oni, kao pravi radnici, tako neće raditi do srijede, jer praznik pada nedjeljom. Bit će onih, u to ne treba sumnjati, koji će potrošiti stari odmor, pa spojiti dva vikenda. Patriotizam, a i domoljublje, uvijek mogu čekati.

20.4. – Srijeda

Pitaju se patrioti, domoljube ne zanima, od kud Milorad Dodik u Predsjedništvu i to da ugosti mrske Amerikance koji spremaju njegov nestanak. Onda patrioti, jer domoljuba tamo nema, izađu na ulice i dadnu podršku svojem bogu u predizbornom skupu daleko od izbora, i zaprijete smrću drugim bogovima iako njihov bog kaže da nije bilo uvrjedljivih riječi.

A, eto, snimka pokazuje kako netko iz mase, željan slobode, prijeti novinaru da pazi što priča. Jer, o slobodi po mjerilu neotetih bogova, se ne govori.

A BiH je takva da svoje galame prenosi gdje stigne pa su se u Hrvatskoj posvađali bogovi tko to bolje pomaže našoj zemlji i tko bolje razumije probleme nestajućeg naroda s liderima koji nikako da nestanu ili barem stanu čvrsto s obje noge na zemlju. Hrvatski premijer i predsjednik posvađali su se i na temu tko to više štete pravi Hrvatima u BiH. Lakše je nabrojati tko im radi nešto od koristi.

21.4. – Četvrtak

Upozorava se na veliku krizu koja će u BiH doći nakon ove velike krize i biti veća od svih velikih kriza koje smo proživjeli. Onda će se naći način da se donese proračun i sve će biti kao prije.

A u predizbornoj godini svi lopataju u proračunima. Nema razine vlasti koja ne dijeli šakom i kapom, barem na papiru, raznim kategorijama najavljujući kako radi na boljem životu. Prihvaćen je i izvještaj o radu vlade u Hercegovini sa sjedištem u Mostaru pa skupštinari, koji su u četiri godine sjedali 18 puta, ne vide ništa sporno u tome da se vlada toliko rastrgla od posla da je razmatrala pet zakona i da je sredinom godine donijela plan što će raditi ove godine.

22.5. – Petak

''Neka nas puste da na jedan korektan i demokratski način preuzmemo odgovornost i napravimo iskorak'', poručio je Dragan Čović koji je godinama pušten, baš kao i drugi preuzimači odgovornosti, pa nije mrdnuo s mjesta. Utješio nas je rekavši da će ostati smiren ako se izbori raspišu bez izmjena Izbornog zakona.

''Mi smo jedan dobar i bogat narod'', uskliknuo je, ne trepnuvši, Bakir Izetbegović iftareći u Cazinu zakalamivši kako je njegova stranka ''svaki problem u posljednjih 30 godina riješila''.

A onda potres. Zatresla se Hercegovina. Znak da su bogovi i njihovi podanici puno nemoćniji nego što misle.

23.5. – Subota

Potres je odnio život. Puna su usta onima koji nam ga zagorčavaju brige i obećanja da će učiniti sve. Oni, koji nikad nisu učinili ništa osim za sebe.

Zbrajaju se štete. Hvale se i pohvaljuju službe. Narod, svjestan da se ne može pouzdati u hvalisavce, strepi i čeka novo podrhtavanje tla.

Neki bogovi govore da će plaćati iz svog džepa. Neki bogovi još šute. Neki bogovi iskorištavaju priliku pa trče biti uz narod. Nekih, koji bi po opisu posla i titulama trebali biti uz narod, nema ni na vidiku.

24.5. – Nedjelja

Nakon serije malih potresa, Hercegovinu opet budi jače podrhtavanje tla.

Nakon silnih priča o pomaganju, naslikavanja, pisanja priopćenja, na kraju se bogovi moraju upozoriti da dignu civilnu zaštitu i spriječe novo kamenje da se obruši na kuće.

Lako je obećati, lako je zakukati za pomoć. Teško se sjetiti kako se bogovi brinu. Teško se sjetiti da nitko ne zna gdje je novac od obnove nakon poplava, gdje su silni novci od civilnih zaštita i da još traje obnova od rata dok neki zidaju dvorove misleći da njihovo božanstvo traje vječno i da ih ništa neće srušiti.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close