Pregled tjedna

Laprdašima dobro došao rat da skrije nerad

Dragan Čović pokušava na površini držati priču o izbornom zakonu. Poklopila ga je svjetska kriza baš kao što su Sabor HNS-a i Izborni zakon poklopili glasno najavljeni plan demografije Hrvata u BiH.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 03. 2022. u 09:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.2. – Ponedjeljak

''Bit će rata, uzmite puške'', procurilo je s tribine u Stocu koja nikoga nije zanimala a onda zbog opasnih riječi koje se olako bacaju iz usta postala zanimljiva. Nakratko, jer u nas je sve kratkog vijeka osim naših patnji sa samima sobom.

A onda je u naslove došlo nešto drugo i govor Ive Komšića pao je u zaborav. No, ne bi trebali biti zaboravljeni trovači koji u opasnom lepršanju spremaju sebi puteve za kakvu fotelju iz koje će im biti svejedno tko gine a tko prelazi rijeku. Trebao bi netko, da postoji D od države, gospodinu koji ima važne vijesti, zabraniti govoriti ako nema što pametno za reći. Priča kojoj popločava put za plakate i kampanju, sve je samo ne priča koju treba puštati u javnost.

I dok slušamo duboke analize plićaka poput Komšića o ukrajinskoj krizi i prelijevanju na BiH, građani kojima laprdaši ne olakšavaju, trpe skokove cijena i šute misleći valjda da nam je rat jedini spas. S druge strane, nakon što su aktivisti zagalamili o pola milijarde korupcije u zdravstvu, sad je opozicija zavikala kako i ona ima dokaze o bolesti hercegovačkog zdravstva. Navodno je zataškana krađa od 300.000 KM. Sve sitnica do sitnice zbog krupnog Komšića i drugih sitnih komšića.

Europa nam šalje vojsku i poziva da uvedemo sankcije Rusiji. Mi, koji još ni vodu i struju nismo uveli nekima od sebe.

1.3. – Utorak

Država - koja ne može smiriti cijene i inflaciju, čija središnja banka gubi kapital, koja ne zna je li sastavljena ili podijeljena, koja nema pojma koliko ljudi u njoj živi niti je zanima jer u neznanju se bolje broje glasovi, država čiji su najveći dužnici u državnom vlasništvu, ona koja ima samo dva praznika – kad okreće kalendar i kad se sjeća okretanja janjaca i imanja posla za praznik rada - slavi neovisnost.

Preovisna država, država na igli, diči se izmišljanjem istina i iskrivljavanjem povijesti i sva se praznična parada svela na trubljenje stranačkih dužnika i stranačkih klimača iz automobila, koji će za koji dan u redove za gorivo. I zaista je tako – ovakva država zaslužila je da joj se trubi i da joj se slavlje svodi na kolonu poput malo gorih i totalno trijeznih svatova s viška zastavom.

U Ukrajini se gine. Umišljeni Zapad nastavlja tapšati zemlju da dadne sve od sebe i obrani vrijednosti. Umišljena BiH šalje podijeljene poruke podrške. Šefik Džaferović, kojeg odavno nitko nije nazvao fikusom, pohvalio se kako je on zatražio da nam dođe još stranih vojnika u BiH. To je, uvjereni su valjda stranački stručnjaci za imidž, dokaz velikog državnika i još veće države.

2.3. – Srijeda

Nastavljaju se kažnjavanja Rusije i sukobi u Ukrajini. Svijet ozbiljno shvaća posljedice i sankcije i ratovanja. U BiH nema nitko ozbiljan u fotelji. Zbog toga možemo vidjeti kako ozbiljni građani opet prazne police i kako se stvaraju neozbiljne zalihe.

Predsjedništvo BiH, samo dan nakon praznika u kojem su mnoga usta bljuvala o veličini ove zemlje, pokazalo je još jednom nesklad. Zajedničkog glasa prema vani – nema. A i ne može ga biti kad nema zajedničkog glasa prema unutra.

U galamama kako bi nas spasilo članstvo u EU – čime bi se valjda oprosti sav onaj nerad onima što nas nisu normalnim putem tamo mogli odvesti – Dragan Čović pokušava na površini držati priču o izbornom zakonu. Poklopila ga je svjetska kriza baš kao što su Sabor HNS-a i Izborni zakon poklopili glasno najavljeni plan demografije Hrvata u BiH.

Aleksandar Vučić je progovorio, nabrojao robne rezerve, požalio se kako čeka mlijeko u prahu i predizbornim suzama navlažio oči.

3.3. – Četvrtak

Kad smo pokupovali preskupo ulje, brašno, šećer – toaletni papir se nije grabio jer nužda u ratu ne bira – bacili smo se na jod.

Pišu se pisma. Svijetu pokušavamo pojasniti jesmo li neutralni ili smo za neku od strana koje traže da se strane zauzmu. Mi smo, da se ne lažemo, ništa.

Parlamentarci se lome i žuljaju fotelje velikim problemom koji bi se mogao izjednačiti s izbornim zakonom. Zakon o zabrani pušenja nikako da dođe do ruku.

Kroz patriotske galame i vojno-analitička pametovanja provukao se glas čovjeka čijoj ženi provjeravaju ocjene kako je spreman na dogovor s Hrvatima o Izbornom zakonu. Nitko ne skače da sjedne za stol.

Ministrica kojoj službenici nose vrećice iz kupovine i koja kaže da smo razmaženi zatražila je od Europske unije da nas odmah primi. Uniji, misli Bisera Turković, treba baš jedna država koja ima svjetla i nešto pojesti.

Tako naši laprdaši misle da bi bilo zgodno preskočiti sav njihov nerad i ugurati nas u Europsku uniju jer, eto, tamo nećemo ratovati. Ovako se izvan Unije glođemo do kostiju. Mesa je, čast izuzecima, na nama sve manje.

4.3. – Petak

Građani još jednom mirno pokazuju dostojanstvo i strpljenje. Ovoga puta u redovima na benzinskim crpkama gdje čekaju da napoje limene ljubimce i šutnjom odobravaju vlastima da ne rade ništa.

Zemljom prolaze vojni konvoji, eterom prolaze tvrdnje stranih dužnosnika kako smo mjesto potencijalnih nereda i sukoba. Kao da smo i bili nešto drugo.

Država opet pokušava donijeti zajednički stav o Ukrajini. Opet ne ide. Traži se prilika za veće pobjede pa se bošnjački zastupnici zalažu da se Rusija isključi iz Vijeća za provedbu mira u BiH, tamo gdje uvijek zapinje baš kao i s mirom u BiH.

5.3. – Subota

Svijet je preko noći postao još luđi. Odjednom ne postoji korona virus, nitko ne gleda potvrde o cijepljenjima, maskama maltretiraju još samo oni što ih nose na bradi i brojke mrtvih u bolnicama mijenjaju se s brojkama mrtvih u Ukrajini.

Svijet se odlučio začepiti jedno uho i sve je manja mogućnost čuti i drugu stranu u ovom cijepanju svijeta. Uslijedile su neviđene cenzure, upravljači naših života popalili su algoritme koji nam pred oči stavljaju sliku za koju moramo vjerovati da je prava. Inače ćemo biti krivi.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, kojem se crtaju brčići, objavio je kako sve ide po planu. Pitanje je samo što je plan. S druge strane, Zapad nema plana osim tapšanja po ramenu Ukrajinaca i zidanja bedema na pristojnoj udaljenosti od sukoba.

6.3. – Nedjelja

Srbija glumi iznenađenje. Aleksandar Vučić ponovno je kandidat za predsjednika.

Nije šala, ali izgleda tako – Fadil Novalić objavio je kako se razmatra mogućnost zamrzavanja cijena goriva. Godina je ovo u kojoj ćemo se naslušati svega i svačega jer se treba pripremiti za izbore kao da će ih biti.

Kad nije u redovima za gorivo i kad ne maše zastavama na tribinama, narod se zabavlja snimanjem stranih trupa kako se raspoređuju u BiH. Mi, koji trubimo kakvo je rat zlo, kako nema tko ratovati i kako smo svjesni da su se preko leđa ratnika obogatili foteljaši, trubimo trupama koje će nas opet braniti od nas samih.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close