Pregled tjedna

Jaja i lažni nemahači zastavama

Poskupjela su jaja za 50 posto. Nitko ih nema da traži manje cijene.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 11. 2022. u 09:13 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

31.10. – Ponedjeljak

Građani štede da bi imali za hranu, tvrde novinari u jednom entitetu. U drugom entitetu to nije tema. Tema je tko će s kime u zagrljaj da bi krenuo još jedan politički snošaj u čijim se uzdasima neće čuti briga za sve više sirotinje.

U Mostaru je nakon duge stanke održana duga sjednica Gradskog vijeća na kojoj je mostarski gradonačelnik zavapio kako grad ne smije izgubiti niti jedan dan. A čini se da su upravo sjednice vijeća gubljenje vremena jer se galami o nekim stvarima da bi se druge provukle kroz tišinu.

Tako, recimo, nitko nije zapeo na službeno iznesene tvrdnje da su investitori i graditelji gradili zgrade više od dozvoljenog na tlu koje ne može izdržati tolike visine, da su odbili potpisati odgovornost ako se nešto desi i da se već nešto i desilo. Popucali nosivi zidovi zgrada nisu nikakav alarm za 30 ljudi u vijećnici niti za stanare koji se, kad propadnu u zemlju, neće imati kome žaliti.

To neće biti izgubljeni dan.

1.11. – Utorak

Lažni nemahači zastavama skočili su na sve četiri kako bi zagalamili na mostarsku vijećnicu Bošku Ćavar da je spasila mahanje zastavama i ubadanje u oči simbolima u Mostaru. Gradu prljavog simbola.

Suzdržana je bila Ćavar kad su lažni zaštitnici naših mozgova od ispiranja stvarnosti pohabanim zastavama s obje strane htjeli odglumiti da nisu za mahanja.

Glumci s obje strane glume da znaju što su simboli. Glumci na obje strane zloupotrebljavaju simbole ne kako bi nešto činili svetim i ponosnim nego kako bi ubadali u oko srozavajući i svetost i ponos svojim plitkim skupljanjem etikete domoljublja i patriotizma iza kojeg se krije brisanje tuđih boja i svojatanje komadića u jadnom, bezidejnom trokutu.

Galama oko suzdržanosti Boške Ćavar koja je osjetila licemjerje jer kod nas redovito dođu vremena da preko noći nekom valjate, a nekome ne, iako je u političkom popodnevu bilo obrnuto, sakrila je samo ono što će Mostaru kad-tad doći na naplatu. Skrili su se planovi po kojima će se graditi, skrili su se mutni poslovi u dosadašnjoj gradnji i zauvijek zaštitili oni koji su veći od dizača ruku za mostarske sudbine. U cirkusu vladavine, neki nisu dorasli da budu klaunovi, kamoli ozbiljni gradski oci.

2.11. – Srijeda

Mirovne snage ostat će u BiH jer mir u BiH radi na baterije. Odlučili su tako Ujedinjeni narodi pred koje je izašla nedogovorena BiH i iznijela svoj stav kroz govor čovjeka kojeg smo u bijeli svijet poslali s plaže na Jadranu na koju je bio parkirao službeni automobil i polugol sjeo u njega da bi se, iskupan i slan vratio na posao u Sarajevo. Takvi likovi u svijetu pričaju o nama koji zaboravljamo sva naša ponižavanja.

Natezanje oko govora Svena Alkalaja pred Vijećem Sigurnosti UN-a neshvatljivo je donijelo priznanje Milorada Dodika da se slaže sa Željkom Komšićem koji je, kako neki tvrde, izdiktirao slanom veleposlaniku što da kaže svijetu.

Za to vrijeme, osam je stranaka dogovorilo kako će formirati vlast pa ćemo uskoro gledati kako spadaju na sedam, pa će krenuti odbrojavanje dok se ne vratimo na staro.

A onda nam je država pokazala kako nas broji pa je Agencija za statistiku priopćila kako je prije dvije godine u BiH živjelo skoro 3,5 milijuna ljudi. Nikom nije jasno što su oni brojali.

3.11. – Četvrtak

Iz Njemačke nam stižu obećanja da će se naš europski put ubrzati i domaći lideri klepeću sami sebi nadajući se da će baš u njihovom mandatu zemlja napraviti nezasluženi korak. Nismo mi, naravno, ni u čemu napredovali, niti je nacrt zakona o slatkovodnom ribarstvu ikakav europski pokret nego Europskoj uniji treba još jedan teritorij kojeg mora poklopiti prije nego ga poklopi Rusija. Tim više jer su na izborima pobijedili likovi koji, ili za potrebe kampanje ili zbog stvarnog uvjerenja, priželjkuju ruski poklopac jer su već u američkom loncu.

Zato je možda država i odglumila da je ozbiljna pa je smijenila Zorana Čergara, lika koji je svoje herojstvo pokazivao prijeteći novinarki čupanjem grkljana pred sudom na kojem mu se sudi za ono što on tvrdi da nije.

I Mostar glumi da je ono što nije – grad koji gradi bazen. Dok se tu i tamo galami kako se gradi sve na bazenu - na kojem su se poslikali svi za potrebe kampanje jednih – dokumenti pokazuju kako se na natječaju tek sada traži projektna dokumentacija. Trebalo bi se sjetiti, ako se nekome da, kako je Mostar predstavio izgled bazena još davno, a da izgleda nije ni bilo.

4.11. – Petak

Nastavlja se analiza izgovorenog u ime BiH u UN-u. U branjenju Alkajala ujedinili su se Milorad Dodik, DF i SDA. Toliko o malo zajedničkih stvari.

Tužiteljstvo provjerava prijavu protiv Zorana Milanovića zbog negiranja genocida. Za to vrijeme, u javnom se prostoru negiraju svi drugi zločini, ovisno o bojama mikrofona u koje se politika puše i ''boji'' krvi kojoj ne daju da se osuši.

U policijskim akcijama padaju velike ribe. Malo manje od onih riba koje bi trebale pasti a koje će probušiti rupu u mreži.

5.11. – Subota

Sva politika pala je u vodu. Javnost klikće jer je pao prvi snijeg. Neki čekaju još uvijek da zapale prve vatre jer, unatoč pretrpanim šumarijama stranačkim sjekirama, ogrjevnog drveta nema.

Milorad Dodik rekao je kako ''je bh. entitet Republika Srpska spreman da i izvan svojih kapaciteta učini sve da pomogne'' Srbima na Kosovu. Iako nema kapaciteta ni da pomogne svom narodu u svojim granicama teško je shvatiti ovakvu poruku jer ako neko nema kapaciteta da pomogne onda nema ni pomoći. Bitno je, je li, da se priča. Za to se kapaciteta ima i viška.

Poskupjela su jaja za 50 posto. Nitko ih nema da traži manje cijene.

6.11. – Nedjelja

Borba za vlast ne smije biti preča od borbe za dobrobit zemlje, ispalila je stranka Bakira Izetbegovića, koja se nakon ovih izbora bori za vlast.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close