Pregled tjedna

Ekološki orgazam

Slušamo nova prepucavanja o žrtvama i zveckanje kostiju čiji je zvuk, uz zveckanje oružjem, naša najpjevnija himna.
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 08. 2021. u 09:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.8. – Ponedjeljak

Nakon više od godinu dana zavlačenja od famoznog mostarskog sporazuma koji je jadne potpise istrpio na jadnoj jednoj stranici, Bakir Izetbegović je priznao javnosti da od dogovora nema ništa. SDA odustaje od pregovaranja s HDZ-om, a druga strana, iako šuti, glasno to isto misli. Nije to ništa novo na ublatnjenoj političkoj sceni u BiH. Dogovori koje lideri u ovoj zemlji vode svode se na isto.

A u bh blato stiglo je novo lice. Novi visoki predstavnik, koji je obećao da neće spavati kao raniji, a kojeg je zadivio svojim poznavanjem naše zemlje, preuzeo je dužnost i rekao kako ne može obećati nemoguće. A puno je toga nemoguće u ovoj zemlji, baš kao što je nemoguća i ova zemlja.

Preplašeni Milorad Dodik odbio je ugostiti novog visokog pa nas čeka glumljenje nedodirljivosti pred Christianom Schmidtom, koji bi, ako išta misli, trebao protresti lidere koji su se u svojim usijanim glavama, pretvorili u bogove.

Još jedno šminkanje u BiH. Srbi su konstitutivni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj bi se sve odluke mogle staviti pod upitnik jer je premijer ujedno i zastupnik pa sam sebi šalje odluke na glasovanje. Srbima ovaj papir ništa ne znači. Život se ne živi na papiru.

3.8. – Utorak

Pretresa se imovina Tajnovitog Studenta Osmice Bez Desetki. Možda se nađe diploma.

Milorad Dodik odbio se u Predsjedništvu sastati s novim visokim predstavnikom. Valjalo bi da je skupio ono čime neprestano maše i za što se najčešće hvata pa da je Nijemcu sprašio u brk sve ono što mu govori preko medija.

Izdaleka u brk sipa i Hrvatski narodni sabor Bakiru Izetbegoviću. U međuvremenu, smišljaju demografsku strategiju od koje su se nekoliko godina ranije branili govoreći kako je priča o iseljavanju Hrvata podmetanje Bošnjaka.

A onda, šećer na kraju. Novac za probijanje tunela Hranjen potrošen je a da nema svjetla na kraju. Tako, otprilike izgleda svaka priča o Bosni i Hercegovini – Priča se o probijanju novih puteva u bolje sutra, troši se bez odgovornosti i nikada ne dođe do svjetla.

4.8. – Srijeda

Dodikovi Laktaši peru ruke od velike nagrade Inzku. Svi peru ruke od tunela. Svjetla na njegovu kraju nema. Autoceste kažu kako će se u rješavanje neprobušenog tunela uključiti struka. Što je struka do sada radila?

Slušamo nova prepucavanja o žrtvama i zveckanje kostiju čiji je zvuk, uz zveckanje oružjem, naša najpjevnija himna. Dobivamo dokaz da u našim tunelima nikada neće zasjati svjetlo.

Nižu se ideje za ovu zemlju u kojoj bi bilo kakva promjena ograničila masne zube da glođu proračune.

Rudari idu na čekanje. Na čekanju je i njihov bijes.

5.8. – Četvrtak

Svršava bh javnost nad potezom jednog sugrađanina koji je 'dijasporiće' natjerao da pokupe smeće koje su bacili (u)z rijeku. Klikće čista Bosna i Hercegovina heroju koji zagađivače uči pameti snimajući ih, a onda se, umorna od ekološkog orgazma, vraća u svoje smradove u kojima ni samu sebe ne može natjerati na čišći život. Ni na život.

Licemjerje u zemlji bez ogledala ponovno je na vrhuncu.

6.8. – Petak

A kako se voli BiH pokazuje i nepojavljivanje nikoga na sastanku povodom tunela u kojem sja naš mrak. Važnije nam je svjetlo pod kojim će trčkarati Messi.

Valjda učeći od najboljih u medicini koja nema hrabrosti pred javnost iznijeti indeks, Bakir Izetbegović dao je liječnički savjet novom visokom predstavniku u BiH. Christian Schmidt trebat će, kaže čupač živaca i svojima i drugima, imati živaca.

7.8. – Subota

Nitko nije trznuo na vijest o automobilu Civilne zaštite kojeg je nasljednik Fahrudina Solaka (koji prima plaću) posudio sinu za svadbu pa ga je sin okitio pucnjevima. Nitko neće trznuti ni na to da je općinski službenik ranjen u svatovskoj pucnjavi. Kod nas novi životi počinju pucnjevima, a žetve pružja samo su šminka mirotvoraca.

Dok još uvijek brojimo ljude bez struje, vode i normalnih puteva, veliki vjernik Milorad Dodik najavio je kako će obnoviti sve crkve u svojem malom carstvu.

Zna valjda čovjek koji živi kao da nikada neće pred Onog, da nam samo Bog može pomoći s njim i njegovim kolegama u natezanju. Ako se i Bogu više da...

8.8. – Nedjelja

Svega smo se u ovoj baruštini prosipanja mozgova naslušali. Tako smo na grobu oca, koji sinu nije želio ostaviti stranku, čuli obećanje Bakira Izetbegovića da će napraviti normalnu državu. Kakvim kašikama ćemo jesti i kakvim diplomama mahati, nije rekao.

U moru gluposti, zasjala je i ona da netko u Americi lobira da BiH ''opstane i sljedećih tisuću godina''. Sigurno smo američki prioritet broj jedan kad sebi nismo prioritet. Japan ostaje na trećem mjestu.

 

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close