Pregled tjedna

A da procure indeksi drugih velikih mozgova u BiH?

Čović je iz Mostara poručio kako jedna stranka ne može. Kasnije ćemo iz Sarajeva čuti da može.
Kolumna / Pregled tjedna | 14. 11. 2022. u 09:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

7.11. – Ponedjeljak

Država je u brigama. Iako nismo prebrojani kako treba, niti poznajemo stvarne uvjete u kojima živimo, osim napuhanih brojki kako smo obojeni, prebrojali smo da svi u BiH ne koriste Internet. Broji li tko one koji ne koriste glavu ili je samo koriste za puhanje i bojanje?

Broji i čelnik HDZ-a BiH koji za brojalicom posegne svaki put kad se krene u dogovore. Dragan Čović, uoči sastanka s Trojkom oko formiranja vlasti, rekao je kako će sve biti gotovo za dva tjedna. Sjedanje u fotelje zvuči kao kakva pandemijska pojava.

S druge strane, opet gledamo likove kako se glade dok su se donedavno pljuvali kao ljame. Zaboravio je Čović valjda da mu je čelnik SDP-a, Nermin Nikšić, nedavno govorio da je asistent Putina u BiH kao i da je nesposoban, kao što je i Nikšić zaboravio davno zalijepljene etikete. Bit je, valjda, kao i uvijek, sjesti i zasjesti. Neki nisu odavno.

Za to vrijeme Bosnom i Hercegovinom odzvanjaju šamari zbog zastava.

8.11. – Utorak

Bezbrižnim narodima u BiH, koji se šamaraju zbog svojih simbola, ne znače ništa najave novog poskupljenja goriva i novih dizanja kamata. Ovdje se živi od dignutih tenzija i ruku u zraku za zakone koji pogoduju samo onima na jaslama.

Trojka je stigla u Mostar i zaborav je stupio na snagu. Bakira Izetbegovića nitko ne spominje.

Zato Izetbegović spominje druge. Ali ne iz svojih usta. Majke Srebrenice bacile su se u politiku pa krenule u lekcije NATO-u koji to vojnici smiju u BiH, a koji ne smiju. Nisu Majke nikad zagalamile kad su oni koji smiju blizu njih varali povratnike na donacijama.

Čović je iz Mostara poručio kako jedna stranka ne može. Kasnije ćemo iz Sarajeva čuti da može.

9.11. – Srijeda

Federalni premijer, tehničar i optuženik, Fadil Novalić, tješi nas kako nas inflacija neće posjeti. Kao da smo mi djeca a inflacija babaroga.

Vijeće ministara, koje će uskoro napustiti svoje fotelje, kako bi ispalo da su umni i vrijedni, usvojilo je okvirni proračun čak do 2025. godine. Samo neka se nešto radi i neka se snalaze oni koji će zasjesti poslije u vrh države.

Dobili smo nove suce Ustavnog suda u Federaciji i nove poruke kako Republika Srpska grabi k neovisnosti.

Mostar, koji ne trza na objave o mućkama s javnim nabavkama, dobio je u Londonu titulu jednog od najpoželjnijih gradova. Šta London zna šta je grad.

10.11. – Četvrtak

Palo je prvo formiranje vlasti. U Tuzli je ustoličena nova kantonalna skupština. To što je u glasanju za čelne ljude skupštine bile suzdržano čak 16 zastupnika dovoljno govori kakva će to biti vlast.

Vlada Federacije na odlasku donosi odluke da se zadužujemo, a Osmicu koji nikako ne odlazi prozivaju da je duboko upetljan u stvari koje krije aplikacija Sky.

Njegovu diplomu nitko više ne spominje, ali je Senat sarajevskog Univerziteta oprao ruke i zatražio da se provjeri diploma prve dame utihlog muža - Sebije Izetebegović.

Trojki bi se sad ugurali mnogi i bili četvrti samo kako bi zasjeli jer dosljednost u BiH ne postoji.

Nitko se, ni od onih što sjede ni od onih što pužu, nije počešao na objavu da se za rađanje mora platiti ljudima koji su položili zakletvu. Mentalitet pionira, koji gaze časnu riječ, nikako da nestane.

11.11. – Petak

Progovorio je Bakir Izetbegović. Rekao je da nije pisao pismo Majkama Srebrenice koje su ga uputile Zoranu Milanoviću, ali da bi ga potpisao. Rat oko riječi i riječima u BiH ne prestaje. Majke drže lekciju vječito nenaspavanom predsjedniku Hrvatske, probuđeni predsjednik uzvraća, a koristi imaju jedino oni koji moraju napuniti naslovnice i nabiti klikove.

U Srbiji se čita pismo u kojem se i Miloradu Dodiku prijeti smrću dok se u BiH ponovno čita kako je to diplomirala novopečena zastupnica u kantonalnoj skupštini koja je rekla da neće uzimati naknadu za zasjedanje. Javnost ne zanima ni jedno ni drugo.

Ono što je Čović rekao u Mostaru, zanijekalo se u Sarajevu. Na poruku iz Mostara da jedna stranka ne može, iz Sarajeva je iz usta Elmedina Konakovića – čija diploma, usput budi rečeno, nije sporna – poručeno da možda ipak može. Riječ je o Demokratskom Željku Komšićeve fronte.

Islamska zajednica održala je strancima političku lekciju. Moli li tko Boga u ovoj zemlji?

12.11. – Subota

Baš kad je najavila da će krenuti cirkus nakon preuzimanja mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, nastavio se cirkus s diplomom Sebije Izetbegović. Sad je objavljen zagrebački indeks nedokazane studentice, koja se hvali brojem glasova ljudi koji kukaju kako im djeca, unatoč diplomama, moraju bježati vani.

Položila je direktorica i zastupnica prvi ispit navodno za 17 dana i onda je poslije toga postalo sve navodno. No, ne bi bilo loše, dok se javnost umjesto cijenama zabavlja ocjenama, da procure indeksi i drugih visokih faca ove zemlje.

Samo naivni i oni koji moraju radi iskaznica vjeruju kako su svi drugi pametnjakovići u ovoj zemlji popunili svoje indekse znanjem i odgovaranjem pred poniženim profesorima. Oni, naime, stolicu znaju ugrijati samo za jedno.

13.11. - Nedjelja

Ne svane ovdje dan i treba ovdje pijetao ni jednom zakukurikati a da se netko ne odrekne nečega pa čak i samoga sebe računajući na amneziju i ispiranje ostatka sivih stanica koji bi trebala biti zaštitni znak zemlje.

Povukao je tako Safet Oručević ponovno pitanje svojih ratnih početaka. Zanijekao je bivši gradonačelnik Mostara i bivši svašta nešto da je bio pripadnik HVO-a. Još samo da pijetao zakukuriče pa da se Dragan Čović, kojeg su nagradili na mostu, odrekne izjave da Oručević gradi ''poseban ambijent u Mostaru'' i da voli Mostar više od njega samog.

Dođu tako vremena kad je najlakše pričati. Nema više vremena kad se sluša.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close