Paučina i promaja

Cijela Juga jedna avlija

Cijela priča oko Merlina zakotrljala se kada je Merlin bez nekih posebnih najava i plakatiranja u rekordnom roku rasprodao beogradsku Arenu….
Kolumna / Kolumne | 29. 08. 2023. u 09:05 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Takozvana "kultura otkazivanja" na ovdašnji način ide dalje. Nakon neuspjele diverzije Dragana Bursaća na Sarajevski filmski festival - što sam spomenuo u svojoj prošloj kolumni, kada je Bursać, praćen histeričnom drekom "patriotskih" medija, "antifašistički" opleo po srpskom glumcu i redatelju Radošu Bajiću zbog trailera filma "Heroji Halyarda - cirkus je nakratko preselio u Beograd.

I to na dobro poznati teren: zabrana koncerata "nepoćudnih", odnosno "anamonjihovih" estradnih zvijezda i zvjezdica.

Niz skandala

Dosada je na ovim prostorima izbio cijeli niz "skandala" sličnih ovom najnovijem, beogradskom, koji u načelu više govore o "otkazivačima" negoli o "otkazanima". Najsvježiji je slučaj iz Pule, kada je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta na kojem su trebali nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović. Koncert je bio zakazan za 25. ožujka ove godine. Za razliku od svog sarajevskog subrata Bursaća, Zoričić je uspio u svom naumu.

Meta beogradskih "otkazivača" ovaj put je bio Dino Merlin. Merlin je svojevremeno, prije desetak godina, bio i na meti hrvatskih "otkazivača", još u vrijeme prije nego što je planetarno zaživjela "kultura otkazivanje". (Cinik bi rekao da smo i mi u nečemu bili prvi.) Međutim, u tom slučaju Merlin je bio tek kolateralna žrtva: "gunđanja" protiv Merlina uslijedila su nakon zabrane Thompsonova koncerta u pulskoj Areni, gdje je igrom slučaja nastupao par mjeseci nakon toga.

"Argumenti" hrvatskih "patriota" svodili su se na to kako može u Areni nastupiti nekakav Dino Merlin, a ne može Thomspon. Krunski argument protiv Merlina je bila pjesma "Da te nije Alija", koja je nastala za vrijeme rata, a koju u svojim antimerlinovskim paskvilama spominju i beogradski "otkazivači". Po mome mišljenju, u toj pjesmi nema ništa sporno, osim što se radi o estradno-patriotskom kiču prvog reda. Radi se o himničkoj pjesmi koja ne širi mržnju i animozitet prema bilo kome. Da je Merlin umjesto Alije Izetbegovića slavio Tita, kao brojni estradnjaci u bivšoj državi, nitko mu to, pretpostavljam, ne bi zamjerio, niti bi postojao "slučaj Merlin".

Susret s Dinom Merlinom

Merlin svojim hrvatskim i srpskim "oponentima" služi tek kao svojevrsna protuteža. Riječ je o autoru koji nikada u svojim javnim nastupima, barem koliko je meni poznato, nije davao povoda svojim osporavateljima, uglavnom "patriotske provenijencije". Treba se u tom smislu samo prisjetiti slučaja od prije pet godina, kada je Dino Merlin otpustio svog bubnjara Amara Češljara zbog njegovih izjava kako na mostarske studente treba poslati tenkove.

Dovođenje u vezu Dine Merlina s Bajom Malim Knindžom ili s Thompsonom, apsolutno je pogrešno. Dino Merlin, autor s izraženim pjesničkim darom, bez obzira što je on u krajnjem slučaju ostao nedorečen, ostat će, po mome mišljenju, upamćen kao autor brojnih himničkih pjesama koje u tom "žanru" predstavljaju vrhunac. (I kao autor antologijske pjesme "Sve je laž", koja je, opet po mome mišljenju, njegova daleko najbolja pjesma.)

Moj prvi "koncertni" susret s Dinom Merlinom, a pokazat će se kasnije i kao posljednji, seže u prvu polovicu osamdesetih, kada je tadašnja grupa Merlin nastupala kao jedna od predgrupa na koncertu Filma ili Prljavog kazališta, ne sjećam se više, u sarajevskom Domu mladih. Izveli su dvije pjesme: "Kokuzna vremena" i "Ljubav nije paradajz".

Bunt

Prijateljima, studentima kao što sam bio i sam, s kojima sam bio zajedno na koncertu, pomalo sam neoprezno nakon koncerta spomenuo nastup Merlina, rekavši kako će ta grupa kroz nekoliko godina postati poznata gotovo kao Bijelo dugme. Svima je to bilo smiješno i par mjeseci su mi se smijali zbog te izjave, sve dok to nije palo u zaborav. Umjesto pozdrava su mi tih par mjeseci znali samo dobaciti "ljubav nije paradajz". A kada je nakon par godina došlo vrijeme za ono famozno "jesam li vam reko", svi su već bili zaboravili na to.

Cijela priča oko Merlina zakotrljala se kada je Merlin bez nekih posebnih najava i plakatiranja u rekordnom roku rasprodao beogradsku Arenu koja prima oko 17 tisuća gledatelja, za koncert koji je najavljen za 19. studeni, nakon čega su rasprodana još tri dodatna koncerta. Merlinu je uspjelo ono što je prije njega napravio jedino Zdravko Čolić, koji je rasprodao šest koncerata u tom prostoru. I to je, čini mi se, bez obzira na sve, bio jedini Merlinov "krimen".

Pokretač peticije protiv Dine Merlina bila je nekakva fantomska organizacija "Bunt“, koja je za vrlo kratko vrijeme prikupila čak 60.000 potpisa, ne samo da se zabrani Merlinov nastup u Areni, već da se "spreči da Dino kroči nogom u Srbiju". U cijelu priču su se uključili i neki srpski tabloidi, a na ulicama Beograda pojavili su se čak i plakati s portretom Dine Merlina sa zelenom beretkom na glavi, na kojoj su insignije Armije BiH, uz neke njegove navodne izjave, dok preko cijelog plakata stoji natpis "Nepoželjan". Koliko je drskosti i ludila u tom činu, na najbolji način pokazuju izjave koje su "otkazivači" stavili u Merlinova usta: "Srbe treba ukloniti puškama"; "Možda bih trebao otići u Beograd jer su Srbi bolesnici a bolesnike treba obilaziti"; "U Beograd ću doći samo kad bude sravnjen granatama".

Srpska Tina Turner

Najžešća u blaćenju Dine Merlina bila je stanovita pjevačica Maja Nikolić, poznata i po svom sudjelovanju u Pinkovu realityju "Farma": "Sramota me je u ime svih nas. Mislim da je najneobrazovaniji sloj našeg društva kupio karte za te koncerte. Umesto da svi potpišemo peticiju da mu se zabrani ulazak u Srbiju, mi dozvoljavamo da takva nakaradna zvezda puni našu Arenu. (...) "Čovek je prvenstveno pljunuo na sebe i na svoje izjave, Merlin prvi nema dostojanstvo čim dolazi ovde, a otvoreno je pozivao na ubijanje Srba. Nijedan umetnik ne sme da bude obojen mržnjom, iako smatram da on i nije umetnik, jer je uhlebljenje našao tek s hitovima koje je napisao za Vesnu Zmijanac i Cecu Ražnatović. Najveće srpske estradne zvezde. Ne mogu da shvatim koga mi veličamo, jedan običan odron koji, podsetimo, jeste gadljiv na Srbe, ali ne i na srpske pare."

Nisam nikada čuo za Maju Nikolić, niti sam čuo kako pjeva, ali iz ove njezine izjave, kojom se stavlja visoko iznad Dine Merlina, sarajevskog "odrona", dalo bi se zaključiti da se radi u najmanju ruku o srpskoj Tini Turner. Pa ako je tako, onda je najbolji način da se "osveti" Dini Merlinu taj da pet puta rasproda beogradsku Arenu.

Međutim, "otkazivači" su predvidjeli jednu stvar, koja je jača čak i od "patriotskog zanosa": moć novca". Pomnožite 17 tisuća s četiri, pa sve to s trideset eura, koliko košta ulaznica za koncert Dine Merlina u beogradskoj Areni. Dobije se iznos veći od dva milijuna eura. Možete se ljudima "uvlačiti u glavu", puniti je smećem, ali još uvijek ne možete zavlačiti ruke u tuđe džepove. Tu svaki "patriotizam" prestaje. Organizatori koncerta su tužili "otkazivače", te dobili presudu, a sporni plakati su uklonjeni s ulica.

Postoji jedna poštapalica, kojom se ovdje, kritički, često komentiraju istupi raznoraznih "patriota", bilo onih sarajevskih, zagrebačkih ili beogradskih: "Svi su oni ista govna." Ovo podjednako vrijedi i za "otkazivače", koji su se na ovim prostorima namnožili kao skakavci. Ili, da se poslužim stihovima Dine Merlina: "Šizi Beograd, šizi Novi Sad / Tuzla, Sombor, Zagreb, Titograd / Cijela Juga jedna avlija."

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close