"Plamteći lahori"

Miljenka Koštro predstavlja zbirku poezije

Književni program u sklopu ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske počinje u 18:30 sati, a organiziran je u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a.
Kultura / Knjige | 15. 05. 2024. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" bit će predstavljena u četvrtak 16. svibnja u Narodnoj knjižnici HNŽ-a u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. 

Književni program u sklopu ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske počinje u 18:30 sati, a organiziran je u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti recenzenti: novinar i književnik Mladen Vuković, prof. Jasna Ćorić i prof. Ivan Vrljić, dok će publiku kroz književnu večer u multifunkcionalnog dvorani knjižnice voditi Ana-
Marija Dedić.

"Plamteći lahori" peta je zbirka poezije Miljenke Koštro, ukupno njezina osma knjiga.

U nakladi HKD-a Napredak – Posušje izišla je iz tiska potkraj prošle godine, a ilustrirala ju je sama autorica.

Foto: PR / Predstavljanje zbirke poezije Miljenke Koštro

O književnici:

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje.

Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, Opću gimnaziju u Posušju.

Majka je troje djece. S obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu.

Od prosinca 2012., kao vanjska suradnica na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo te kulturu pisanja i čitanja.

Suradnica je u emisiji Kad se smijah, tad i bijah (Radio Split).

Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Crkva na kamenu, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Kvaka, Virko, Diskurs, Hrvatski glas Berlin i drugi.

Stalna je suradnica dječjih listova Cvitak i Cvrčak, gdje objavljuje pjesme i kratke price, koje su joj objavljene i u nekoliko zbornika, pa i međunarodnih. Organizatorica je brojnih književnih druženja. Piše i kritičke osvrte.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske, Udruge hrvatskih aforista i humorista i HKD-a Napredak - Posušje.

Poezija joj je više puta nagrađivana.

Godine 2016. u Podstrani (Jesenice) na sedmoj Večeri domoljubne poezije dobila je pjesničku nagradu (prvo mjesto) za svoju domoljubnu poeziju.

Na pjesničkoj manifestaciji Stijeg slobode 2019. godine među 273 pjesme, pjesma U pogledu žene i majke, ušla je u uži izbor od sedam pjesama, a za njezinu interpretaciju osvojila je prvo mjesto.

Godine 2019. na prvome natječaju Scavacona s pjesmom Danas sam ptica bila ušla je u tri najbolje.

Godine 2021. za dječju je poeziju osvojila prestižnu književnu nagradu "Krešimir Šego". Često pjesme i priče piše hercegovačkom ikavicom.

Svake godine sudjeluje na posuškoj Večeri ikavice, gdje je i nagrađivana.

Dosad je objavila osam knjiga. Romani: Biti Viktor, Tri tajne; zbirke pjesama: Cvjetnjak na kamenjaru, Miris vječne mladosti, Čarolija svitanja, Klasje duše, Plamteći lahori.

Objavila je i zbirku kratkih priča za djecu Pogled u nedogled, u izdanju DHK-a HB u Mostaru 2018., koja je u Zagrebu prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Kopirati
Drag cursor here to close