Šarovićevo pismo

Zvizdić: Pismo podrške za Blok 7 na idućoj sjednici Vijeća ministara

Projekt izgradnje ovog bloka vrijedan je 1,5 milijardi KM, a za njegovu realizaciju BiH bi se trebala zadužiti kod kineske uvozno-izvozne banke.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 06. 2019. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces priprema za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla uskoro bi trebao biti deblokiran, najavio je za Oslobođenje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

''Pismo podrške koje je pripremio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović će biti razmatrano na narednoj sjednici Vijeća ministara. Inače pismo podrške ne sadrži bilo kakav financijski ili bilo koji drugi aspekt samog projekta i ne predstavlja nikakav akt kojim se projekt Bloka 7 TE Tuzla onemogućuje ili usporava'', kazao je Zvizdić.

Inače, ministar Šarović je, nakon današnjeg susreta sa kineskim veleposlanikom u BiH Ji Pingom kazao u izjavi za medije da je on ovo pismo, koje prema njegovim riječima predstavlja posljednji dokument koji treba omogućiti izgradnju Bloka 7, pripremio još prije mjesec dana i uputio ga Vijeću ministara na usvajanje.

"Očekujem da se ovo pitanje što prije riješi jer je riječ o kapitalnom projektu izgradnje zamjenskog bloka za zastarjele blokove niske efikasnosti, a kojim će se doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova i osigurati energetska sigurnost i nezavisnost, dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, sačuvati postojeća i stvoriti nova radna mjesta", kazao je Šarović.

Šarović naglašava da Vijeće ministara BiH ne smije biti kočničar u ovom važnom procesu i da mora što prije reagirati, jer je riječ o najvećem pojedinačnom infrastrukturnom projektu u BiH.

Projekt izgradnje ovog bloka vrijedan je 1,5 milijardi KM, a za njegovu realizaciju BiH bi se trebala zadužiti kod kineske uvozno-izvozne banke. Garancije za vraćanje ovog kredita dala je Vlada FBiH, a njihovo davanje potvrdila su i, usprkos protivljenju Europske komisije, oba doma Federalnog parlamenta.

Izgradnja Bloka 7 trebala bi biti završena najkasnije do 2023. godine, za kada je planirano gašenje postojećih blokova TE tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close