Najveća investicija poslije rata

Blok 7 je smrtna presuda energetskom sustavu BiH

Denis Žiško smatra da to je to projekat od interesa za političke stranke koje vode državu te da će oni imati ekonomsku i političku korist. Dugoročnije, kaže, projekat ne donosi obećane beneficije.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2019. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su oba doma federalnog parlamenta odobrila kredit kod kineske banke za izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla, dugogodišnja priča o tome dobila je epilog, ali ekolozi i mještani koji žive pored TE ne kriju da nikako nisu oduševljeni.

 Ovaj projekat predstavlja se kao jedna od najvećih investicija poslije rata, projekat od javnog interesa te ekološki najprihvatljivija opcija, pišu Nezavisne..

Međutim, Denis Žiško, koordinator Projekta za energiju i klimatske promjene Centra za ekologiju i energiju Tuzla, smatra da to nije tako i da je to projekat od interesa za političke stranke koje vode državu te da će oni imati ekonomsku i političku korist. Dugoročnije, kaže, projekat ne donosi obećane beneficije.

"Ako izgradimo blok 7, mi smo praktično potpisali smrtnu presudu energetskom sustavu BiH, jer ćemo izgubiti vrijeme i novac. Onog trenutka kada budemo ušli u Europu, kada budemo morali gasiti termoelektranu na ugalj, nećemo imati ni sredstava ni razvijene obnovljive izvore energije na taj sustav koji Europa zagovara", rekao je Žiško.

Jedan od uvjeta za ovaj projekat je bilo osiguranje mjesta za odlagalište šljake i pepela. Pored već nekoliko šljačišta, predviđeno je novo na mjestu jezera Kop Šićki Brod, što je izazvalo revolt građana.

"Svi govore o bloku 7, ne govore o deponijima šljake i pepela. Znači, sve veće deponije bit će ovdje", kazao je Goran Stojak, predsjednik mjesne zajednice Bukinje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close