Sunce u HNŽ

Županija u prostorni plan stavlja lokacije za elektrane

Kako je navedeno u dokumentu putem javnog poziva trebao bi se izraditi specijalistički elaborat o pogodnosti prostora u HNŽ-a za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 11. 2023. u 14:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To će dovesti do većeg nacionalnog bogatstva'', ''Trebamo se gledati kao prostor superregije'', ''Općine i gradove ne možemo isključiti iz ovih procesa''… samo su neke od izjava koje su se mogle čuti tijekom rasprave u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije o Izradi novog prostornog plana.

Prilagođavanje

A novi prostorni plan trebao bi biti prilagođen prostorima koji su predviđeni za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnih elektrana.

Moglo se i čuti kako su već ta područja u koncesije dale lokalne vlasti, bez prilagodbe županijskom prostornom planu pa se sada županija prilagođava njima, iako je moglo biti obrnuto.

Tijekom rasprave upozoreno je kako zastupnici nisu dobili prostorni plan s grafičkim prikazima te da nema sjednice gradskih i općinskih vijeća a da se ne donese odluka o koncesiji kao i da je ova oblast uzela ekspanziju ali i na opasnost o trgovanju koncesijama.

Dopredsjedatelj Skupštine, Tomislav Martinović, rekao je kako je prostorni plan županije zbir prostornih planova općina i gradova koje su već dodijelila područja za obnovljive izvore energije

Upozorio je kako će dalekovodi biti prezasićeni i da neće moći provoditi nikakvu energiju.

Povjerenstvo

Kako je navedeno u dokumentu putem javnog poziva trebao bi se izraditi specijalistički elaborat o pogodnosti prostora u HNŽ-a za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana.

Naravno, imenovat će se stručno povjerenstvo u čiji su sastav uključeni ovlašteni predstavnici resornih ministarstva: Ministarstva građenja i prostornog uređenja, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline, Ministarstva privrede, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNK, kao i predstavnici JP Elektroprivreda BiH, JP Elektroprivreda HZHB i Elektroprenos BiH.

U dokumentu se navodi kako ''lokacije predložene na razini Studije trebaju biti selektirane kroz izradu dopune Prostornog plana HNŽ-a i isključivo imaju karakter potencijalnih lokacija pogodnih za izgradnju sunčanih fotonaponskih elektrana na području HNŽ-a, te kao takve trebaju poslužiti kao dobra osnova za provjeru, testiranje i njihovo verificiranje u odnosu na prostorno-razvojnu projekciju jedinica lokalne samouprave''.

Strategija

Navodi se i kako ''nije prihvatljiv pristup postavljen na način zadavanja pojedinih lokacija za namjenu gradnje sunčanih fotonaponskih elektrana kao imperativnog inputa u izradi dopune Prostornog plana, posljedično i kroz izradu dokumenata prostornog uređenja iz nadležnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave, iz razloga što ne bi imao potrebnu dimenziju fleksibilnosti; prostor bi ostao blokiran za isključivo tu namjenu koja, potencijalno, iz više mogućih razloga možda ne bi doživjela i svoju skoru realizaciju''.

Dodaje se i kako je Strategijom razvitka županije za razdoblje 2021. - 2027. kao sektorska razvojna perspektiva je zadano jačanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije – energije sunca, vjetra i biomase.

''Temeljni cilj pristupa izradi dopuna Prostornog plana HNŽ jeste prepoznati i predložiti potencijalne lokacije u HNŽ namijenjene za izgradnju sunčanih fotonaponskih elektrana'', navodi se u usvojenoj odluci.

Uoči sjednice, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Džafer Alić rekao je kako u dokumentima poput prostornog plana ''teorija i praksa često nisu usklađeni'' te da je ovo prilika da se stvari poslože tamo gdje je to potrebno.

Kočnice

''Mi dopunjujemo Prostorni plan onim radnjama koje do sada nisu bile moguće po aktualnom planu. To su određeni kapaciteti solarnih panela za koje je nadležan kanton (preko pet megavata). Uz pozicije koje su predviđene u Prostornom planu nisu planirani prateći objekti koji su potrebni za funkcioniranje takvih elektrana, poput trafostanica'', pojasnio je Alić.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović pred početak sjednice izjavio je da su dopune Prostornog plana HNŽ-a nužne kako bi se omogućio daljnji razvoj Županije.

''Prostorni plan donesen je u vremenu kada se nisu prepoznavale određene situacije, u vremenu kada nitko nije puno govorio o obnovljivim izvorima energije i, na neki način, taj je prostorni plan postao kočnica razvoja. Ovo je trenutak kada s predstavnicima lokalne zajednice treba vidjeti gdje su te kočnice, što se u prostornom planu treba mijenjati jer bez kvalitetno prostornog plana ne možemo pričati o ubrzanom razvoju'', istaknuo je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close