Planovi

Žele 3.000 hidroelektrana na Balkanu

Plan podrazumijeva i pet hidroelektrana na slivu Neretve, kao i 27 na Savi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 02. 2019. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Namjera država regije jeste da se na području Balkana, od Slovenije do Grčke, izgradi oko 3.000 malih i velikih hidroelektrana i promocija ovakvih projekata mora biti zaustavljena, poručeno je u srijedu u Podgorici, na javnoj debati o planu gradnje četiri hidroelektrane na rijeci Morači.

Nevladine organizacije iz Crne Gore i regije su u Podgorici zainteresiranim predstavnicima nevladinog sektora i medija predstavile plan vlada država regije u vezi gradnje malih i velikih hidroelektrana.

Susret je organiziran samo dan uoči sjutrašnje Ministarske konferencija o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu na kojoj će biti predstavljen Nacrt Regionalne Strategije za razvoj hidroelektrana na Zapadnom Balkanu koja će se održati u Podgorici.

Nataša Kovačević, izvršna direktorica nevladine organizacije Green Home, kazala je da je od 2014. godine rađena regionalna energetska strategija.

''Dio te strategije je lista novih investicijskih mogućnosti u regiji. Ova lista podrazumijeva gradnju četiri visoke brane na Morači i Komarnici. Također, podrazumijeva i pet hidroelektrana na slivu Neretve, kao i 27 na Savi. Ta lista sutra neće biti usvojena, ali ona postoji kao namjera naših vlada u regiji. Od Slovenije do Grčke imamo 3.000 malih i velikih hidroelektrana koje bi trebale biti razvijane, od kojih se 1.000 nalazi u zaštićenom području'', kazala je Kovačević.

Poručila je da pruža podršku razvoju novih održivih izvora energije, ali ''ta promocija hidroelektrana više ne pije vodu''.

Kopirati
Drag cursor here to close