'Traže pravdu'

Mještani Kruščice prosvjedovali protiv izgradnje hidroelektrana

Stanovnici Kruščice koji više od godinu dana dežuraju pored rijeke, sprječavajući izgradnje dviju mini hidroelektrana, ponovno su upozorili da će hidroelektrane uništiti rijeku i okolno izletište te ugroziti opskrbu pitkom vodom.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 11. 2018. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Rijeke se ne mogu privatizirati", "Naše rijeke Božji dar" i "Stop centralama na pitkim rijekama", neke su od poruka koje su u četvrtak uputili mještani naselja Kruščica, općina Vitez, okupljeni na mirnom prosvjedu u Travniku. 

Stanovnici Kruščice koji više od godinu dana dežuraju pored rijeke, sprječavajući izgradnje dviju mini hidroelektrana, ponovno su upozorili da će hidroelektrane uništiti rijeku i okolno izletište te ugroziti opskrbu pitkom vodom. 

''Tražimo pravdu, a istina je na našoj strani. Mi ne odustajemo i već 470 dana se borimo za rijeku, pored koje i dalje dežuramo'',  kazao je Feni jedan od stanovnika Kruščice Mehmed Bilal. 

Predsjednica Mjesne zajednice Kruščica Tahira Tibold istaknula je kako mještani, također, nastavljaju i pravnu borbu za zaštitu rijeke te da, nakon dva ovomjesečna sudska ročišta, očekuju poništenje urbanističke i građevinske dozvole za hidroelektrane. 

''Mi još vjerujemo u pravosuđe. Ukoliko je 'pala' okolišna dozvola, kako se mogu onda izdati urbanistička i građevinska suglasnost. Dakle, ako nemate okolišnu dozvolu, onda ne možete dobiti ni urbanističku, ni građevinsku'', istaknula je Tibold. 

Kako bi pružili potporu mještanima Kruščice, u Travnik su danas stigli i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH. 

''Od sudskih ročišta, održanih ovog tjedna i onih koja slijede, očekujemo da će se situacija riješiti u korist mještana Kruščice, a to je raskidanje koncesijskih ugovora. Male hidroelektrane su veoma štetne za biodiverzitet, kvalitetu vode i životnu sredinu te proizvode malo električne energije, a donose korist isključivo pojedincima'', kazala je predstavnica Koalicije Jelena Ivanić. 

Iako je bilo planirano da prosvjed bude održan ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBŽ-a, mještani Kruščice su se okupili na Tgu Lajpciga, uz obrazloženje da im nije dopušteno da prosvjeduju ispred Ministarstva.


Kopirati
Drag cursor here to close