Strah

Za koliko uplašeni mogu kupiti stan u Turskoj?

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj, a za početak je potrebna samo putovnica.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 06. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nekretnina u Turskoj jeftinije nego u BiH, rekao je za N1 Minet Musić, agent za nekretnine koji posreduje u prodaji i prometu nekretnina u Turskoj.

Kaže kako je u neposrednoj blizini Istanbula moguće kupiti nekretninu početne vrijednosti od 40 tisuća eura u novogradnji, pritom sa garažnim mjestom i ostalim sadržajima.



''U Jalovi koja je pola sata do 40 minuta udaljena od Istanbula tu se već može kupiti stan već od 44 tisuće eura'', objasnio je Musić za N1.

Kaže kako je prošle godine u Alanji, na morskoj obali bilo moguće kupiti nekretninu početne vrijednosti od 40 tisuća eura, dok je ove godine ta cijena porasla na početnih 60 tisuća eura jer je i u Turskoj baš kao i u BiH došlo do povećanja cijena.

''Svi projekti u Turskoj se prave malo drugačije nego kod nas. Kod nas investitori samo naprave stan, garaža se kupuje dodatno. Tamo u Turskoj se dobije i garaža i zajedničke sadržaje od bazena, unutrašnjeg, vanjskog, saune, wellness, teretane, igraonice pa do toga da imate 24/7 osiguranje. Takav koncept kod nas nije zaživio'', rekao je Musić.

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj, a za početak je potrebna samo putovnica, navodi televizija.

Što se dodatnih troškova tiče, tu su troškovi ekspertize, izrade vlasničkog lista, upotrebne dozvole za stan, godišnji porez, troškovi priključka na vodu i struju, kao i troškovi održavanja.

Procjena stana tj. ekspertiza koštaju u prosijeku od oko 167 eura do oko 240 eura, izrada vlasničkog lista iznosi 4 posto od procijenjene vrijednosti stana, a troškovi upotrebne dozvole iznose od 700 do 2.000 eura.

Troškovi priključka na vodu i struju su oko 600 eura. Kod pojedinih građevinskih firmi ovi troškovi su uključeni u cijenu stana, navodi N1.

Godišnji porez iznosi oko 0,3 posto od ukupne procijenjene vrijednosti stana. Što se tiče mjesečnog održavanja zgrada ono zavisi od „pratećih objekata u kompleksu“. Oni maksimalno mogu iznositi od 50 do 60 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close