Usvojene informacije

Vlada Federacije: Solari u Mostaru su od općeg značaja

Građani Mostara ovih dana prosvjeduju te razgovaraju s gradskim vijećnicima jer su nezadovoljni zbog procedura kojima se izdaju dozvole.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 02. 2024. u 14:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana (FNE) „Lena 1” i „Lena 2” gospodarskog društva Solar Lena d.o.o. Grude.

Miljkovići i Polog

Kako je priopćila Vlada Federacije BiH, data je i prethodna suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih fotonaponskih elektrana instalirane nazivne snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW, koje se planiraju graditi u Mostaru.

Za FNE „Lena 1” planirana godišnja proizvodnja električne energije je od 101.731 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Miljkovići.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije za FNE „Lena 2” je od 104.256 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Pologa.

Premijer Federacije BiH zadužen je da ove informacije sa zaključcima uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije moglo pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriteriju, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

U informacijama je, između ostalog, navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana na lokaciji Grada Mostara biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih plinova. Također, pored prihoda koje će ostvarivati FNE, ostvarilo bi se i smanjenje emisija CO₂. Ovim konceptom ostvarile bi se i uštede na emisijama polutanata SO₂, NOx i čvrstih čestica.

Građani se bune

Inače, građani Mostara ovih dana prosvjeduju te razgovaraju s gradskim vijećnicima jer su nezadovoljni zbog procedura kojima se izdaju dozvole.

Predstavnici sedam mostarskih naselja Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica, Prigrađani okupljeni u neformalnu grupu građana ''Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru'' su pozvali lokalne i županijske vlasti da zaštite interese građana te izvrše izmjene Prostornog plana kojima će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije što dalje od naseljenih mjesta.

Žale se kako ''Gradska administracija Mostara, često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja prostornu dokumentaciju, a županijska daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava, pa se nerijetko događa da građani prigradskih naselja budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja na državnom zemljištu nenajavljeno, bez njihove suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti''.

Kopirati
Drag cursor here to close